Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Minunea de la Mormântul Domnului, speranță în vreme de pandemie
Minunea coborârii Luminii Sfinte în Mormântul cel de viaţă dătător al Mântuitorului a avut loc şi în acest an. După rânduiala tradiţională, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, Preafericitul Părinte Teofil al 3-lea, Patriarhul Ierusalimului, a intrat în Mormântul Mântuitorului Hristos şi, după rostirea unei rugăciuni speciale, Sfânta Lumină s-a coborât. Un delegat a împărţit-o reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe surori, care au dus, apoi, candelele purtând Sfânta Lumină delegaţiilor care au aşteptat la aeroport. Delegaţia Patriarhiei Române care s-a deplasat la Ierusalim pentru primirea şi aducerea în ţară a Luminii Sfintei este condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Mai multe informații despre această minune care, iată, în vreme de pandemie, aduce speranță pentru toți credincioșii ne-a oferit părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Locurile Sfinte, care a luat Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului și a oferit-o delegației Patriarhiei Române la aeroport.
„Sfânta Lumină a coborât în Mormântul Domnului. Ceremonia a fost săvârşită de Patriarhul Ierusalimului în cadrul Vecerniei din Sâmbăta Mare. După rânduială, la momentul intonării cântării «Lumină lină» s-a înconjurat Sfântul Mormânt de trei ori, iar Patriarhul, purtând doar stiharul alb, a intrat în Sfântul Mormânt, după desigilarea uşii. Acolo s-a făcut rugăciunea specială, iar în jurul orei locale 13:50, Sfânta Lumină a coborât. Un delegat special a adus Sfânta Lumină la reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe care aşteptau într-un loc special amenajat de autorităţile israeliene. Aceştia au dus candelele cu Sfânta Lumină la aeroport, unde aşteptau delegaţiile, care le-au preluat la uşa avionului, fără a avea voie să coboare din aeronavă”, a declarat, pentru Radio TRINITAS, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Locurile Sfinte.
VIDEO:
Tradiţia aducerii în ţară a Sfintei Lumini care se coboară la Ierusalim, a acestui „mare dar de binecuvântare”, a fost începută în anul 2008, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Sfânta Lumină va ajunge în cursul acestei seri la Aeroportul Otopeni, fiind adusă la Catedrala Patriarhală de delegaţia Bisericii noastre, unde va fi întâmpinată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Apoi va fi împărţită eparhiilor şi de acolo, prin preoţii protopopi, către fiecare parohie. În acest an, ea va fi adusă la casele credincioşilor de către preoţi şi voluntari, în conformitate cu prevederile acordului special încheiat de Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Interne pentru distribuirea Sfintelor Paşti şi a Sfintei Lumini.