Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mircea Vulcănescu, chip de mărturisitor creştin
La Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti a avut loc ieri seară conferinţa "Mircea Vulcănescu, chip de mărturisitor creştin". Manifestarea s-a desfăşurat în Amfiteatrul "Preot Dumitru Stăniloae" şi a reunit personalităţi din lumea culturală şi bisericească, persoane care l-au cunoscut pe Mircea Vulcănescu, care au vorbit despre credinţa lui şi sistemul de valori după care s-a condus. De la pupitrul amfiteatrului au vorbit Măriuca Vulcănescu, Demostene Andronescu, Marcel Petrişor şi părintele Gheorghe Holbea, prodecan al Facultăţii de Teologie şi organizator al evenimentului. Comemorarea lui Mircea Vulcănescu a fost îmbogăţită de actorii Laura Vasiliu, Cerasela Constantin, Ana Calciu, Ştefan Ruxandra, care au interpretat publicului pasaje din opera lui.
Catalogat ca filosof, sociolog, economist, profesor de etică, Mircea Vulcănescu s-a născut la 3 martie 1904 şi a murit la 48 de ani la Aiud, la 28 octombrie 1952. A făcut parte din elita culturală a României, a ocupat mai multe funcţii de stat în timpul guvernării Antonescu, s-a remarcat ca un bun vorbitor şi propovăduitor al valorilor tradiţionale româneşti creştine şi al spiritualităţii ortodoxe. A fost închis după venirea comuniştilor la putere, catalogat ca duşman al poporului şi condamnat la 8 ani de temniţă grea. A murit în temuta temniţă a Aiudului, fiind supus la un regim de exterminare fizică şi psihică. Ultimele sale cuvinte au fost "Să nu ne răzbunaţi!". "Mircea Vulcănescu întrupează chipul de mărturisitor creştin, nu doar în sensul de martir care îşi dă viaţa, ci un om care mărturiseşte prin toată viaţa lui vocaţia de creştin. Pe Mircea Vulcănescu îl interesa tot. Era bun oriunde l-ai fi pus. Însă toate cele din viaţa lui se integrau vieţii spirituale, nimic nu era haotic sau întâmplător, ci toate erau integrate vieţii lui de creştin", a spus părintele Gheorghe Holbea. (M. Nedelcu)