De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Misiune comună în combaterea sărăciei
Aproape 200 de invitaţi, oameni politici, reprezentanţi ai cultelor, oameni de cultură şi membri ai diferitelor ONG-uri, precum şi invitaţi din străinătate s-au întâlnit ieri, 4 octombrie, la Palatul Parlamentului, în cadrul unui eveniment anual numit „Micul dejun cu rugăciune“.
Acţiunea organizată de Grupul Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului României se află în acest an la a VII-a ediţie şi constituie o tradiţie în majoritatea parlamentelor europene, cât şi în unele state asiatice şi în Congresul Statelor Unite ale Americii.
Reprezentantul Patriarhiei Române la acest eveniment a fost Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, care a rostit o rugăciune în deschiderea evenimentului, după care a transmis salutul şi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi a vorbit despre importanţa cooperării dintre Stat şi Biserică pentru combaterea sărăciei.
„Tema de discuţie din acest an, «Biserica şi statul: misiune comună în combaterea sărăciei», a fost provocată de un fenomen îngrijorător nu numai în ţara noastră, ci în mai toate ţările lumii, şi anume accentuarea sărăciei în rândul populaţiei. Din punct de vedere duhovnicesc, putem identifica două cauze ale sărăciei: lăcomia unora şi lenea altora, păcate deopotrivă condamnate de Sfânta Scriptură şi de Biserică. Printr-o educaţie creştină corespunzătoare pornită chiar din şcoală, la maturitate toţi trebuie să ştie să fie harnici şi cinstiţi şi să îşi asigure cele necesare traiului decent prin muncă cinstită. Dacă vom reflecta cu responsabilitate şi vom şi acţiona în acest sens, sunt convins că, încet-încet, fenomenul sărăciei în România va fi mult diminuat. Îmi exprim speranţa că această cooperare va fi posibilă şi în continuare, cu rezultate bune, şi vă încredinţez de toată disponibilitatea Bisericii Ortodoxe Române în desfăşurarea acestui proces“, a spus Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul în cuvântul său.
La sfârşitul gustării, invitaţii au participat la o dezbatere privind colaborarea dintre Biserică şi Stat pentru combaterea sărăciei. Au luat cuvântul la discuţii numeroşi oameni de cultură şi reprezentanţi ai statului şi cultelor deopotrivă, iar din partea Patriarhiei Române au contribuit George Grigoriţă, consilier patriarhal în cadrul Cancelariei Sfântului Sinod, şi părintele Ion Armaşi, secretarul cancelariei Sectorului Comunităţi externe al Patriarhiei Române.
„În ultimii şapte ani, Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României a organizat acest simbolic mic dejun cu rugăciune, care este o acţiune în care ne rugăm în primul rând pentru pacea lumii, şi mai ales pentru ca liderii politici să dobândească mai multă responsabilitate, atât în faţa oamenilor, cât şi a lui Dumnezeu“, a declarat Petru Andea, lider al Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlamentul României.