Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Misiune şi caritate la căpătâiul bolnavului
Miercuri, 22 septembrie, a avut loc la Sibiu, în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae", a doua întâlnire a preoţilor de caritate din Arhiepiscopia Sibiului, cu tema "Modele pastorale ale slujirii în spital".
Cu acest prilej s-a anunţat organizarea, la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, a primului congres al medicilor şi preoţilor ortodocşi din Arhiepiscopia Sibiului. În cadrul întâlnirii, alături de preoţii misionari, a fost prezent Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, precum şi pr. consilier social Ciprian Creangă şi pr. consilier misionar-pastoral şi de imagine Constantin Necula, din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului. "Aceste întruniri sunt periodice şi se pregătesc pe anumite teme. Mă bucură faptul că există o activitate permanentă a preoţilor de caritate din spitale, activitate care s-a amplificat şi prin legăturile pe care preoţii noştri le au prin participarea comună la slujbe, mai ales la Taina Sfântului Maslu, în diferite spitale. Mai este de remarcat şi activitatea deosebită în a coopta, în lucrarea aceasta spirituală, pe medici, pe cei care tratează din punct de vedere medical pe bolnavii din spitale", a spus IPS Laurenţiu. Primul congres, la Sâmbăta de Sus De asemenea, în cadrul întâlnirii a fost anunţat în premieră un eveniment care va reuni medicii şi preoţii din Arhiepiscopia Sibiului şi care va avea loc în 27 noiembrie. "S-a făcut propunerea ca la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus să convocăm primul congres al medicilor şi al preoţilor ortodocşi din Arhiepiscopia Sibiului. Din fiecare spital vor fi invitaţi să participe medici, urmează să se stabilească o tematică pentru acest congres, în cadrul căruia vor fi prezentate referate, atât din partea medicilor, cât şi din partea preoţilor, urmând ca acestea să se axeze pe legătura dintre tratamentul medical şi tratamentul duhovnicesc, care este rolul pe care trebuie să îl aibă duhovnicul sau preotul ortodox în spitale", a spus Mitropolitul Ardealului. În cadrul sesiunii au fost prezentate două referate pe marginea temei propuse pentru cea de-a doua întâlnire. Astfel, părintele Cosmin Irimie, de la Spitalul de Oncologie Braşov, a prezentat lucrarea "Modele pastorale ale slujirii în spital - Mitropolitul Antonie de Suroj", iar părintele Ioan Ciprian Cândea de la Spitalul de Psihiatrie "Gheorghe Preda" din Sibiu a prezentat lucrarea "Misiune şi slujire în instituţiile social-medicale". "Faţa lui Hristos la căpătâiul bolnavului" "Această întâlnire este de o importanţă deosebită, deoarece am vorbit despre lucrarea misionar-pastorală a preotului de caritate în spital. Au avut loc discuţii libere, în care fiecare preot şi-a putut împărtăşi din experienţa acumulată ca preot de spital, de asemenea, a avut prilejul, fiecare dintre preoţi, să arate şi problemele cu care se confruntă", a spus pr. Ciprian Creangă. "Preoţii de caritate din spitale nu trebuie să uite că ei sunt Faţa lui Hristos la căpătâiul bolnavului", a precizat şi pr. Constantin Necula, consilier misionar-pastoral şi de imagine din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, care i-a îndemnat pe preoţi să cultive bunul simţ pastoral în spitale.