Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit duminică, 22 decembrie 2024, Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Buzău.
Misiunea Bisericii în societate
Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, alături de partenerii săi, a organizat miercuri, 28 septembrie, la Hotel Parc, în Alba Iulia, un eveniment festiv dedicat deschiderii Centrului Regional de Incluziune Socială Alba. Au fost prezentate obiectivele privind relansarea în comunitate a persoanelor private de libertate, reinserţia acestora pe piaţa muncii.
Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, prezent la eveniment, a vorbit despre misiunea Bisericii în societate, în general şi în Şcoală, instituţii de stat şi penitenciare, în special, subliniind faptul că persoanele private de libertate au nevoie de Hristos, iar preotul din închisori este o busolă pentru aceştia, preotul fiind cel care îi călăuzeşte şi îi îndreaptă pe calea cea bună prin misiunea sa. "Cel închis poate reveni la normalitate, se poate reintegra în societate, poate deveni chiar sfânt, de aceea Biserica trebuie să poarte de grijă şi de cei aflaţi sau ieşiţi din închisori", a spus Părintele Arhiepiscop. Camelia Tancău, iniţiatoarea şi managerul proiectului, a insistat pe nevoia în sistemul penitenciar de a lucra cu profesionişti, punând accent pe rezultat: nevoia comunităţii de a se simţi protejată de pericolele care apar din partea celor privaţi de libertate şi apoi eliberaţi. "Cheia proiectului este responsabilizarea deţinuţilor pentru reintegrarea pe piaţa muncii. În lucrul cu deţinuţii nu se încearcă schimbarea lor, ci, împreună cu ei, se caută găsirea unui drum spre reintegrare. Acţiunile proiectului vor avea ca ţintă 500 de deţinuţi care, în urma cursurilor de calificare recunoscute la nivel internaţional, vor obţine o diplomă care să-i susţină şi să-i ajute pe piaţa muncii - planul de reinserţie socială", a spus Camelia Tancău. Responsabilizarea deţinuţilor Yves Emile Scieur, expert internaţional din Belgia, a vorbit despre imperfecţiunea sistemului penitenciar din întreaga lume: "Sistemul nu deţine mijloacele pentru a iniţia un proiect personal cu fiecare deţinut în parte, de aici nevoia de programe speciale create de profesionişti. Închisoarea trebuie să se înscrie într-un context educativ". Acesta a arătat că există o recomandare a UE din 2006 prin care deţinuţii sunt încurajaţi să discute problemele de penitenciar cu autorităţile. Astfel, există posibilitatea de concepere a unui program legislativ care să ducă la crearea unui sistem care să-i permită deţinutului, cu ajutorul ONG-urilor implicate, să iasă progresiv din închisoare şi să găsească piste de integrare, fapt care determină responsabilizarea deţinutului. Discuţiile au continuat cu o masă cu titlul "Rolul activ al instituţiilor din comunitate în procesul de reinserţie socială a deţinuţilor".