Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mitropolitul Andrei despre „darul vieţii“
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi doctor David Ilie, preşedintele Fundaţiei Clinica Pro-Vita din Cluj, au susţinut joi, 3 mai, câte o prelegere pe tema "Avortul - suprimarea vieţii".
Prelegerea a avut loc la sediul TVR Cluj, iar tema avortului a fost abordată atât din punct de vedere teologic, cât şi din perspectivă medicală, în contextul mai larg al dezbaterilor publice din societatea românească care au avut loc în ultimele două săptămâni, ca urmare a unei iniţiative legislative lansate de un grup de aproximativ 50 de deputaţi. Acest proiect vizează înfiinţarea unor cabinete de "consiliere pentru criză de sarcină" şi prevede obligativitatea femeilor de a fi consiliate psihologic cu cel puţin cinci zile înainte de a decide să facă avort. În acest proiect de lege supus dezbaterii publice, femeia nu poate să facă avort fără un certificat de consiliere semnat de medic, psiholog şi un asistent social. Această iniţiativă legislativă a apărut în condiţiile în care ţara noastră se află pe locul doi la nivel european în ceea ce priveşte numărul de avorturi. Cercetările făcute în luna aprilie de Institutul de Politici Publice din Bucureşti arată că în România se fac în medie 400 de avorturi pe zi. În cadrul conferinţei de joi-seară, deschisă de Andreea Leonid, organizatoarea emisiunii, IPS Mitropolit Andrei a evidenţiat oportunitatea unor astfel de dezbateri publice în care Biserica să-şi poată exprima poziţia şi a făcut câteva sublinieri de natură duhovnicească referitor la acest subiect. Părintele Mitropolit a precizat încă de la început faptul că viaţa este un dar al lui Dumnezeu, după cum se afirmă şi în binecuvântarea care deschide slujba Sfintelor Paşti: "Slavă Sfintei, Celei de o fiinţă, de viaţă făcătoarei şi nedespărţitei Treimi". Astfel, "Sfânta Treime, Dumnezeul nostru, este făcător de viaţă, iar nu de moarte. Atunci, ne dăm seama de ce ne preocupă atât de mult acest subiect, pe noi, pe toţi creştinii conştienţi. Sigur că nouă, celor ce suntem călugări, ni s-ar putea reproşa: "N-aveţi experienţa creşterii unui copil. Nu ştiţi cât de greu este să formezi dintr-un bebeluş un om cu toate capacităţile fructificate la maximum şi cât de greu este nu numai să-l creşti, ci şi să-l porţi la şcoală, să ai grijă să-i creezi un viitor"", a remarcat Părintele Mitropolit, care a adăugat că "părinţi spirituali fiind, ştim lucrul acesta, iar cea mai mare parte a preoţilor noştri sunt preoţi căsătoriţi, care şi ei nasc şi cresc copii. Şi atunci zic că ne putem rosti asupra acestui subiect". Ierarhul a mai amintit faptul că în cartea Facerii 1, 28 se arată că "a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său, după chipul lui Dumnezeu l-a făcut bărbat şi femeie. Şi Dumnezeu i-a binecuvântat zicând: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi umpleţi pământul şi-l supuneţi". Astfel, IPS Andrei a reluat acest îndemn: "Creşteţi şi vă înmulţiţi! Viaţa este darul lui Dumnezeu şi, atunci, cine curmă în mod brutal viaţa se opune planului lui Dumnezeu cu creatura Sa".