De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mitropolitul Antonie pomenit în Basarabia
În ziua de 5 octombrie, în satul Stolniceni din raionul Hânceşti, Republica Moldova, a avut loc o slujbă de pomenire la şapte ani de la mutarea la Domnul a vrednicului de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală, fiu al satului basarabean. Slujba a fost săvârşită de IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a evocat personalitatea mitropolitului cărturar în biserica în care acesta a primit Sfânta Taină a Botezului.
După slujba Parastasului, IPS Casian a evocat personalitatea mitropolitului Antonie: "A învăţat să fie om, să rămână statornic credinţei, aşa cum a primit-o în biserica aceasta. A ştiut, în al doilea rând, să fie harnic, foarte muncitor, cum a învăţat de la străbunii lui din această localitate. Şi a învăţat să fie credincios şi să servească Biserica în orice întâmplare. A învăţat să fie un diplomat, conducând Sectorul relaţiilor externe ale Bisericii Ortodoxe Române ca nimeni altul. A învăţat să-şi iubească prietenii, a învăţat să nu-şi mustre duşmanii. A fost iertător şi la sfârşit a încheiat aşa: "Să ştiţi că am cerut iertare la toţi şi să ştiţi că i-am iertat pe toţi!" Trupul lui obosit se află în mormânt, dar duhul lui, scrierile lui, şi mai ales ctitoriile lui vor vorbi de el din neam în neam. Eu, însă, mai presus de toate, îl consider un mare ctitor de oameni. Îi datorez enorm, am crescut intelectual, spiritual şi duhovniceşte lângă el şi am încercat şi încerc să prelungesc, cât se poate, virtuţile şi viaţa sa". În continuare, Înalt Preasfinţia Sa a citit mesajul transmis de Preafericitul Patriarh Daniel cu prilejul pomenirii în satul natal.În satul natal al mitropolitului, IPS Arhiepiscop Casian a prezentat cea mai nouă apariţie editorială de la Dunărea de Jos: "Mitropolitul Antonie Plămădeală, privire asupra Bisericii", un volum ce armonizează unele dintre cele mai importante texte semnate de ierarhul basarabean. Mihai Plămădeală, fratele mitropolitului, a lansat, în sala de festivităţi a Şcolii "Antonie Plămădeală", cartea memorială "Refugiul. Deznădejde şi speranţă". Atât la ceremonialul religios săvârşit în Biserica "Acoperământul Maicii Domnului" de Arhiepiscopul Dunării de Jos, cât şi la lansarea de carte, au participat membri ai familiei Plămădeală, reprezentanţi ai autorităţilor locale, membri de seamă ai comunităţilor culturale basarabene şi localnici ai satului Stolniceni.
În gimnaziul "Mitropolitul Antonie Plămădeală" din Stolniceni, IPS Casian a apreciat că "această şcoală este o şcoală europeană, este o şcoală demnă de orice loc civilizat din lumea aceasta. Într-un astfel de loc, mitropolitul Antonie, care a mers în toată lumea, a revenit în lumea lui, şi nu cred că e în altă parte mai iubit, mai cinstit şi mai respectat ca la Stolniceni, şi în biserică, şi în sat, şi în această şcoală. Mitropolitul Antonie are casa sufletului în biserică şi casa culturii în acest gimnaziu. Aici e acasă, şi la el acasă am venit: o biserică foarte frumos întreţinută şi o şcoală exemplară, intelectuali şi ţărani, nişte oameni extraordinari".
Mihai Plămădeală ne-a mărturisit, după evenimentele din Stolniceni, emoţia trăită cu prilejul unei noi vizite pe pământul natal pentru evocarea fratelui său, mitropolitul Antonie: "Cartea prezintă întregul fenomen de refugiu al familiei Plămădeală, un element comun al evacuării majorităţii familiilor basarabene care au reuşit, în primăvara anului 1944, să treacă Prutul. A fost o manifestare foarte reuşită, sala a fost arhiplină, au participat reprezentanţi ai comunităţii locale, membri ai familiei rămase în sat şi numeroşi oameni de cultură basarabeni. A fost un moment emoţional, pe lângă prezentarea cărţii, care a stârnit un deosebit interes, participanţii au asistat şi la un moment artistic organizat de direcţia culturală a raionului Hânceşti".