Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mitropolitul Nicolae al Banatului a plecat la Domnul
Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, a plecat la cele veşnice în seara zilei de 28 septembrie 2014. Trupul neînsufleţit al ierarhului a fost depus în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, unde va rămâne până miercuri, 1 octombrie, când va avea loc înmormântarea.
Într-un comunicat de presă, Consiliul eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei aduce precizarea că decesul a avut loc la ora 23:10, „după o perioadă de grea suferinţă, la Reşedinţa mitropolitană din Timişoara, aşa cum Înaltpreasfinţia Sa şi-a exprimat dorinţa în mai multe rânduri“. De asemenea, se precizează că în toată perioada aceasta până la slujba Înmormântării, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, „vor fi înălţate permanent rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi pentru odihna sufletului său în casa Tatălui Ceresc. Preoţii, monahii şi credincioşii care l-au cunoscut, l-au preţuit şi l-au iubit pe părintele nostru Mitropolit Nicolae sunt invitaţi la rugăciunile şi slujbele oficiate întru pomenirea lui, pentru a-i aduce un ultim şi pios omagiu“.
Trupul neînsufleţit al Mitropolitului Banatului a fost transportat de la Reşedinţa mitropolitană la Catedrala Mitropolitană, în cadrul unei ceremonii solemne, la care au luat parte Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, părinţii consilieri şi ostenitorii Centrului eparhial, protopopii eparhiei, preoţi din Timişoara, oficialităţi locale şi numeroşi credincioşi timişoreni. Potrivit rânduielii, monahii şi monahiile din cuprinsul eparhiei vor citi neîncetat din Psaltire.
Slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 1 octombrie, începând cu ora 11:00 şi va fi săvârşită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujbă urmând să participe mai mulţi ierarhi din Sfântul Sinod.
În această perioadă, conform Statutului pentru organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, Locţiitor de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului este Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care va fi pomenit la toate slujbele din Arhiepiscopia Timişoarei, până la alegerea noului chiriarh canonic.
„Răbdarea şi ţinuta clericală impecabilă l-au făcut să fie iubit de credincioşi şi de preoţi“
Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, ne-a declarat: „Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului reprezintă un model de ierarh vrednic şi cinstitor de Dumnezeu prin întreaga activitate desfăşurată de-a lungul celor 52 de ani de arhierie, dar şi a celor 91 de ani hărăziţi de Părintele Ceresc şi închinaţi Bisericii noastre drept-slăvitoare. Dincolo de apropierea ce ne-a legat sufleteşte prin dragostea părintească arătată de către Înaltpreasfinţia Sa, prin mila lui Dumnezeu şi purtarea Sa de grijă, s-a rânduit să fiu ales şi în demnitatea de ierarh, ceea ce mă determină să-i rămân pururi recunoscător pentru încrederea acordată şi să încerc a-i urma întru rodnicele împliniri ale mulţilor ani de arhierie şi, iată, cu ajutorul lui Dumnezeu, a 91 de ani de viaţă.
Sigur, timpul ne-a demonstrat că, alături de Înaltpreasfinţia Sa, ca ierarh, am avut bucuria de a fi descoperit un părinte, încă de când slujeam în misiunea Sfintei noastre Biserici la românii aflaţi în Episcopia Ortodoxă din Ungaria, unde am avut un sprijin constant şi necondiţionat al Înaltpreasfinţiei Sale, de câte ori a fost nevoie.
Dragostea de oameni, receptivitatea faţă de problemele lor, blândeţea, răbdarea şi ţinuta clericală impecabilă l-au făcut să fie iubit de credincioşi şi de preoţi, iar spiritul enciclopedic i-a deschis drumul spre lumea academică, spre administraţia locală şi naţională, dar şi spre cei aflaţi în suferinţă, în nevoi şi în lipsuri. Toate acestea ne determină să-L rugăm pe Atotmilostivul Dumnezeu să-l aşeze cu drepţii săi în Împărăţia cerurilor. Veşnică să-i fie pomenirea!“
„Îl regretăm din tot sufletul“
Pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei, ne-a declarat: „Clopotele Catedralei Mitropolitane şi ale celorlalte biserici din Timişoara au adus vestea aceasta tristă în casele tuturor clericilor, monahilor şi credincioşilor eparhiei noastre. Ierarhul care ne-a păstorit vreme de 52 de ani lasă în urmă un bogat tezaur de realizări spirituale, administrativ-bisericeşti, şi nu mai puţin teologico-ştiinţifice. Îl regretăm din tot sufletul pe Părintele nostru Mitropolit, o figură luminoasă a teologiei bănăţene şi naţionale, traducător din Sfinţii Părinţi şi autor a atâtor cărţi, studii, articole, conferinţe, pe care le-a publicat şi susţinut în cei aproape 91 de ani de viaţă“.
După împlinirea rânduielilor călugăreşti prevăzute pentru asemenea situaţii, trupul Înaltpreasfinţiei Sale a fost aşezat în Reşedinţa mitropolitană din Timişoara, iar ieri, 29 septembrie, la ora 10:30, Înaltpreasfinţia Sa a fost depus în catedrală, unde slujbele de pomenire şi rugăciunile nu vor înceta nici o clipă până în ziua înmormântării.
Preasfinţitul Părinte Lukian, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria şi Administrator al Eparhiei Sârbe din Timişoara, prezent la pomenirea din catedrală, a transmis un mesaj de condoleanţe din partea Preafericitului Părinte Irineu, Patriarhul Serbiei: „Înaltprea-
sfinţitul Părinte Mitropolit Nicolae, ani buni la rând, a avut grijă şi de poporul drept-credincios sârb şi de slujitorii săi din cuprinsul Episcopiei Sârbe de Timişoara, fiind acela care a hirotonit preoţii sârbi, în vreme de restrişte, atunci când episcopii sârbi nu puteau veni în România, deoarece regimul comunist-ateu interzicea aceasta. Cu durere în inimă, noi toţi suntem alături de fraţii noştri, de Biserica Ortodoxă Română, de clericii şi credincioşii Mitropoliei Banatului şi ne rugăm Bunului şi Milostivului Dumnezeu să primească sufletul nobil al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului în Împărăţia Sa!“
La slujbă au participat oficialităţi locale şi centrale, în frunte cu domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, domnul Nicolae Robu, primarul municipiului Timişoara, precum şi reprezentanţi ai celorlalte culte şi denominaţiuni creştine din oraşul de pe Bega.
Repere biografice
S-a născut la data de 21 noiembrie 1923 în Caransebeş. Între anii 1934-1942 a urmat şcoala elementară şi liceul în Caransebeş. A fost student la Facultatea de Teologie din Bucureşti în anii 1942-1946. În anul 1943 a fost hirotonit diacon celibatar de către Episcopul Veniamin Nistor al Caransebeşului. În 1949 a devenit doctor în teologie cu teza „Viaţa şi petrecerea Sfântului Antonie cel Mare. Începuturile monahismului creştin pe Valea Nilului“, sub coordonarea părintelui profesor Ioan G. Coman. În 1960 a fost hirotonit preot. S-a călugărit la Mănăstirea Cernica din Arhiepiscopia Bucureştilor la data de 12 ianuarie 1961. A fost hirotonit arhiereu în Biserica „Sfântul Spiridon“-Nou din Bucureşti la 15 ianuarie 1961, de Patriarhul Justinian Marina, împreună cu alţi doi ierarhi. Instalarea în funcţia de Episcop al Aradului a avut loc la 22 ianuarie 1961 în Catedrala Episcopală din Arad. La 17 februarie 1962, a fost ales Arhiepiscop al Timişoarei şi Caransebeşului şi Mitropolit al Banatului.