În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Mitropolitul Visarion Puiu, pomenit la Roman
Anul acesta, pe 10 august, s-au împlinit cinci decenii de când Mitropolitul Visarion Puiu a plecat la Domnul. Ierarhul a fost omagiat cu acest prilej la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Roman.
Romaşcanii l-au comemorat în cea de-a zecea zi a lunii august pe Mitropolitul Visarion Puiu cu prilejul celor 50 de ani de când s-a mutat la Domnul. Slujba Parastasului a fost săvârşită la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din Roman. Comemorarea ierarhului, care s-a călugărit în oraşul lui Roman I Muşat la 22 decembrie 1905, a avut loc la iniţiativa părintelui paroh Florin Ţuscanu, preşedintele Asociaţiei „Visarion Puiu“ din Roman, cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. „Ziua de 10 august a intrat în conştiinţa multor iubitori ai trecutului drept data comemorării Mitropolitului Visarion Puiu, cel care şi-a început călătoria către cer în ziua de 10 august 1964, la vârsta de 85 de ani, departe de ţară, în localitatea Viels Maisons din Franţa. Au rămas posterităţii nemuritoarele sale înfăptuiri care arată peste timp iubirea jertfelnică a acestui mare ierarh faţă de Biserică şi faţă de neamul în care a răsărit. În acest an, când se împlinesc 50 de ani de la naşterea sa în cer, atât la Roman, cât şi la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamţ sau la Paşcani, s-au înălţat rugăciuni de pomenire pentru Mitropolitul Visarion Puiu“, a menţionat pr. Florin Ţuscanu, care a făcut o scurtă evocare a personalităţii Mitropolitului Visarion. „A fost în primul rând un patriot, un om al căutărilor, un temerar şi, totodată, un vizionar, astfel că idealurile sale nu au vârstă şi nici moarte. A rămas în istoria Bisericii slujitorul cu o ţinută impunătoare, demn şi înţelept, un pedagog şi un îndrumător desăvârşit al preoţilor, dar şi al credincioşilor. A fost nu doar chipul păstorului cel bun şi blând, ci şi duhovnicul iscusit şi cumpătat, care a îmbinat bunătatea cu asprimea, iar istoria cea nepărtinitoare l-a aşezat acolo unde-i era locul. Deşi departe de noi cu trupul, îl simţim aproape pe Mitropolitul Visarion atât prin scrierile sale, cât şi prin personalitatea sa dinamică şi complexă, pe care ne străduim să o înţelegem corect, raportată la timpul şi spaţiul în care a vieţuit şi a slujit Biserica noastră Ortodoxă, şi ale cărui fapte vor rămâne pentru noi pilduitoare“, a remarcat pr. Florin Ţuscanu.