La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Moaştele Sfântului Andrei Şaguna, aduse la Timişoara
Credincioşii parohiei timişorene Iosefin au îmbrăcat sâmbătă, 10 mai, straie de sărbătoare. Aceştia au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, care a adus în dar bisericii parohiale „Naşterea Maicii Domnului“ o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi la solicitarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi a clericilor şi credincioşilor timişoreni, Mitropolitul Ardealului a dăruit Bisericii „Naşterea Maicii Domnului“ a Parohiei Timişoara-Iosefin o părticică din moaştele Sfântului Ierarh cărturar Andrei Şaguna. Totodată, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a adus spre închinare şi cinstire racla ce adăposteşte capul sfântului ierarh cărturar. Cinstitele odoare au fost întâmpinate de zeci de clerici şi credincioşi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, care au înălţat imne şi cântări duhovniceşti alături de Corul parohial „Doina Banatului“ celui care prin prodigioasa sa activitate a lucrat pentru propăşirea spirituală, culturală, socială şi politică a propriului neam. După ceremonia de primire a sfintelor moaşte, cei doi ierarhi au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjuraţi de un numeros sobor de slujitori, alcătuit din consilieri de la Centrul eparhial, protopopi ai eparhiei, precum şi preoţi şi diaconi slujitori ai parohiei, în frunte cu pr. paroh Ionel Popescu, vicar-eparhial. În timpul slujbei, credincioşii s-au închinat la sfintele moaşte, aşezate în pridvorul bisericii, şi au primit fiecare în dar ca binecuvântare o iconiţă cu Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
Apărător al credinţei şi luminător al neamului
În cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat două dintre cele mai importante realizări ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna de-a lungul prodigioasei sale activităţi ca ierarh şi cărturar: apărarea credinţei ortodoxe în Transilvania şi luminarea prin cultură a neamului românesc. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că înţeleptul şi vrednicul ierarh transilvănean este şi pentru noi, cei de astăzi, un model de sfinţenie şi statornicie în credinţa strămoşească, fiind un neobosit rugător şi mijlocitor, împreună cu toţi sfinţii, înaintea Mântuitorului Hristos pentru toţi cei aflaţi în încercări şi dornici să se întărească în credinţă.
La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a înmânat părintelui-vicar Ionel Popescu, parohul bisericii din Iosefin, actul oficial de primire a sfintelor moaşte, o icoană a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, precum şi volume închinate sfântului cărturar. De asemenea, Mitropolitul Ardealului a primit în semn de preţuire şi recunoştinţă din partea clericilor şi credincioşilor parohiei timişorene o icoană cu Maica Domnului Mângâietoarea.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a dus racla cu cinstitul cap al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna la Reşedinţa mitropolitană, spre închinare Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului. Sărbătoarea primirii sfintelor moaşte la Parohia Timişoara-Iosefin a constituit un prilej binecuvântat de întărire în credinţă şi de sporire a evlaviei credincioşilor şi totodată de cunoaştere a vieţii şi nevoinţelor Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. De acum înainte, credincioşii timişoreni vor avea posibilitatea să înalţe rugăciuni sfântului ierarh şi să se închine la sfintele sale moaşte aşezate în naosul bisericii într-o frumoasă raclă de lemn, alături de părticele din moaştele sfinţilor cuvioşi mucenici de la Mănăstirea Sfântului Sava din Sinai. (George Giurgiu)