Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe la o biserică din Capitală
Biserica „Sfântul Gheorghe”-Andronache din Protopopiatul Sector 2 Capitală a primit un fragment din cinstitele moaște ale sfântului ocrotitor. Acestea au fost așezate într-o raclă de argint care a fost sfințită la finalul Sfintei Liturghii săvârșite în sfântul lăcaș duminică, 14 ianuarie, de un sobor de clerici, sub protia părintelui protoiereu Mihai-Cristian Popescu.
Biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Andronache din București a trecut în ultima perioadă prin ample lucrări de restaurare, bucuria înfrumusețării sfântului lăcaș fiind încununată în Duminica a 29-a după Rusalii de primirea unui fragment din moaștele sfântului ocrotitor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și prin bunăvoința părintelui arhimandrit Sosipatru Pitulias de la Parohia „Sfântul Antonie” din Veria, Grecia.
Cinstitele moaște au fost așezate la finalul Sfintei Liturghii săvârșite în această zi într-o raclă provizorie din argint, care a fost sfințită de un sobor de preoți în frunte cu părintele protoiereu Mihai-Cristian Popescu de la Protopopiatul Sector 2 Capitală. Cu acest prilej, părintele protoiereu a transmis un mesaj de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, felicitându-i pe părintele paroh Ioan Pantilimonescu și pe credincioșii pe care îi păstorește pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohie.
La rândul său, părintele paroh Ioan Pantilimonescu a mulțumit Patriarhului României pentru binecuvântarea de a aduce odorul duhovnicesc, subliniind evlavia parohienilor pentru sfântul mucenic: „Evlavia față de Sfântul Gheorghe manifestată de credincioșii care trec pragul bisericii noastre este cea care a făcut ca această comunitate, la început mică și modestă, să crească și să devină una puternică, cu atât mai mult cu cât slujitorii acestui Sfânt Altar au fost oameni dedicați misiunii liturgice și pastorale. De acum înainte, harul Duhului Sfânt cu care vrednicul mucenic s-a înveșmântat va lucra nu numai prin sfânta lui icoană, ci și prin sfintele lui moaște, care vor îmbogăți tezaurul duhovnicesc al acestui sfânt lăcaș și vor aduce bucurie și binecuvântare tuturor celor care se vor apropia și le vor cinsti cu evlavie și credință”.
Racla sfințită în această zi va adăposti fragmentul din sfintele moaște până la finalizarea unei alte racle, care va fi confecționată la Atelierele Patriarhiei Române și împodobită cu icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.