Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Moaștele sfântului ocrotitor pentru o mănăstire clujeană
Mănăstirea Crucea Iancului, închinată Sfinților Martiri Brâncoveni, din comuna Mărișel, județul Cluj, a primit un fragment din moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, a oferit racla cu cinstitul odor așezământului monahal transilvănean duminică, 27 ianuarie.
Delegația bucureșteană a fost întâmpinată la orele dimineții pe platoul Vârfului Dobruș, în apropiere de Crucea Iancului, monument reprezentativ pentru moții din Munții Apuseni, ridicat în amintirea eroului pașoptist Avram Iancu. Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a așezat racla cu fragmentul din moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu într-un baldachin din lemn în noua biserică a mănăstirii. La momentul de rugăciune au participat numeroși credincioși și întreaga obște monahală, în frunte cu maica stareță Casiana Lup. În continuare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de slujitori din care au făcut parte arhim. Dumitru Cobzaru; pr. Emil Nedelea Cărămizaru; pr. Dan Ionuț Lupuțan, protopop de Huedin; protos. Paisie Plic, duhovnicul așezământului monahal; arhid. Dan-Grigore Văscu, director tehnic Radio Renașterea.
Avram Iancu și Constantin Brâncoveanu, modele de jertfă
Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhim. Dumitru Cobzaru, care a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ale pericopei evanghelice despre vindecarea orbului din Ierihon și a subliniat credința mântuitoare, mărturisită de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu până la moarte mucenicească. „Nu orice credință este mântuitoare. Acest lucru este foarte important, pentru că noi avem astăzi în mijlocul nostru moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, care a murit, și-a dat viața împreună cu feciorii lui pentru o credință dreaptă. Urcând spre dumneavoastră și spre această frumoasă mănăstire, care se conturează din ce în ce mai minunat, mă gândeam la martirul neamului nostru, Avram Iancu. Astăzi ni s-au deschis ochii să vedem că marele martir Constantin Brâncoveanu s-a întâlnit cu Avram Iancu în Împărăția lui Dumnezeu”, a spus exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.
Părintele Emil Nedelea Cărămizaru, parohul Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, a mulțumit pentru primire și a vorbit despre folosul duhovnicesc al pelerinajului cu cinstitele moaște ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu în întreaga țară: „Ne-am bucurat de această alegere a Sfântului Constantin Brâncoveanu, pentru că el este cel care ne-a deschis drumurile. La București, vremea era foarte potrivnică, dar am avut convingerea că sfântul va lumina drumul. De la Brașov încoace a fost un soare frumos și luminos și am primit aceasta ca pe o binecuvântare și ca pe un semn al Sfântului Constantin Brâncoveanu, că a voit să ajungă aici prin sfintele sale moaște. El era oricum aici, împreună cu dumneavoastră, la rugăciune, binecuvântând osteneala obștii monahale, a maicii starețe Casiana, a părintelui duhovnic Paisie, a părintelui exarh Dumitru, care cu dragoste și cu lumină în suflet ne-a însoțit astăzi. Mulțumim pentru binecuvântare și ocrotire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, chiriarhul locului. Nu o să uităm niciodată această vizită în colțișorul de rai unde a ales Sfântul Constantin Brâncoveanu, prin lucrarea dumneavoastră, să dea lumină din lumină credincioșilor, închinătorilor, pelerinilor care au evlavie la Sfinții Martiri Brâncoveni”.