„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Moaștele Sfintei Parascheva, așezate în Catedrala Mitropolitană din Iași
Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost dusă în procesiune și așezată în Catedrala Mitropolitană din Iași, marți, 15 octombrie 2019, încheindu-se astfel sărbătoarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Zeci de mii de pelerini s-au închinat la cinstitele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei.
Procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la locul amenajat pentru a fi cinstite de pelerini, spre Catedrala Mitropolitană, a fost condusă de Preasfințitul Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Slujitorii, luând pe umeri racla cu cinstitele moaște, au înconjurat sfântul locaș, au rostit ectenii în timpul procesiunii, iar la final au depus spre închinare sfintele moaște în interiorul catedralei. Pelerinii rămași au format un nou rând pentru a putea cinsti în continuare moaștele.
După așezarea raclei, părintele arhimandrit Dosoftei Șcheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, a rostit un scurt cuvânt, mulțumind tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentelor din aceste zile: „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, și anul acesta am încheiat zilele frumoase, zilele de praznic închinate Sfintei Parascheva, ocrotitoarea catedralei, a orașului nostru, ocrotitoarea țării și a întregii Ortodoxii. Sfânta Cuvioasă a adus pelerinii, a adus rugăciunile tuturor credincioșilor din întreaga țară și din întreaga lume, de aceea socotim că această sărbătoare este una universală, de bucurie pentru toți cei care au putut să vină, să se închine la sfintele moaște și să participe la slujbele noastre. […] Trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu, Cuvioasei Parascheva și Sfântului Ierarh Spiridon, a cărui cinstită mână a fost adusă în aceste zile din Grecia”.
Amploarea pelerinajului a fost mult mai mare față de anii trecuți. Racla cu mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Spiridon nu se mai află la Iași, ci a fost dusă în insula Corfu. Credincioșii care doresc să se roage în continuare sfintei sunt așteptați de acum la Catedrala Mitropolitană din Iași.