De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Vasile cel Mare, împreună, spre închinare, precum odinioară
Mii de pelerini sunt aşteptaţi şi anul acesta la unul dintre cele mai mari hramuri din ţară, dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi. Credincioşi din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate îşi vor îndrepta paşii, gândurile şi rugăciunile pe 14 octombrie către Ocrotitoarea Moldovei, „cea mult folositoare“. Anul acesta, ei se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Vasile cel Mare aduse la Catedrala mitropolitană de la Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi“ din Iaşi.
Catedrala mitropolitană din Iaşi va fi, timp de câteva zile, loc de pelerinaj pentru miile de credincioşi din toată ţara care vor veni să se închine la racla ce adăposteşte moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. În duh de rugăciune, în sunetul cântărilor de Priveghere, cu lumânări în mână sau ţinând în mână un acatist al sfintei, oamenii vor sta la rând de la câteva ore până la o zi pentru a-i aduce cinstea cuvenită Sfintei Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei.
În cadrul Pelerinajului tradiţional „Calea sfinţilor“, racla cu moaştele Sfintei Parascheva va fi purtată pe traseul: Catedrala mitropolitană din Iaşi, str. Sf. Andrei, str. Palat, Biserica „Sf. Nicolae“ - Domnesc. Pe platoul din faţa Bisericii „Sf. Nicolae“ - Domnesc, moaştele Sfintei Parascheva vor fi aşteptate de cele ale Sfântului Vasile cel Mare, ce vor fi aduse aici de la Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi“.
Sfânta Parascheva şi Sfântul Vasile, în aceeaşi biserică timp de 238 de ani
Având în vedere că 2009 este, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, „Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare“, pelerinii care vor veni să se închine la moaştele Sfintei Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Vasile cel Mare (de la a cărui trecere la cele veşnice se împlinesc 1630 de ani).
Părticica din moaştele Sfântului Vasile cel Mare, care va rămâne spre închinare pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iaşi până pe 15 octombrie, a fost donată Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“ de către patriarhul Macarie al Antiohiei la doar nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu aducea la Iaşi moaştele Sfintei Parascheva. Timp de 238 de ani (adică până în 1888), moaştele celor doi sfinţi au stat în Biserica „Sf. Trei Ierarhi“, fiind venerate, ca şi în aceste zile, de poporul drept-credincios. În anul 1753, moaştele Sfântului Vasile cel Mare au fost puse într-o raclă de argint de către stareţul de atunci, Neofit. În anul 1975 moaştele au fost confiscate de comunişti şi readuse în mănăstire în anul 2001, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Ziua aducerii moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iaşi rămâne pentru totdeauna legată de Biserica «Sf. Trei Ierarhi», care a primit aceste sfinte moaşte prin Vasile Lupu şi mitropolitul Varlaam. Biserica «Sf. Trei Ierarhi» rămâne ca o mărturie a credinţei lui Vasile Lupu, dar şi a tuturor celor din timpul lui care au făcut cu putinţă o asemenea bijuterie în piatră. Moaştele Sf. Vasile cel Mare sunt aşezate, începând cu anul 2001, în locul în care au fost dintru început, adică în nişa care a adăpostit şi racla cu moaştele Sfintei Parascheva. În pelerinajul de anul acesta, sfintele moaşte vor fi împreună, spre închinare, aşa cum au fost odinioară în biserica Mănăstirii «Sf. Trei Ierarhi»“, a spus arhim. Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“ şi exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor.
Concerte de muzică religioasă, pachete şi ceai cald pentru pelerini
Momentele liturgice consacrate hramului vor fi completate şi de o serie de manifestări cultural-misionare. Astfel, pe 10 octombrie, începând cu ora 10:00, în Sala Gotică a Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi“, va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie ortodoxă ORTHPHOTO.
De asemenea, vor fi organizate mai multe concerte de muzică religioasă în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Luni, 12 octombrie, va avea loc, începând cu ora 19:30, un concert de muzică bizantină susţinut de Corul „Byzantion“, iar marţi, 13 octombrie, începând cu ora 17:30, se va desfăşura ediţia a VI-a a Concursului coral „Tineri lăudaţi pe Domnul“, în timp ce miercuri, începând cu ora 18:00, credincioşii vor putea audia concertul Coralei „Apostolii“ a preoţilor din protopopiatele Iaşi I şi Iaşi II.
Biroul de Asistenţă Socială „Diaconia“ al Centrului Eparhial Iaşi pregăteşte, şi în acest an, programul „Hrană pentru pelerini“ care constă în distribuirea de ceai şi pachete cu hrană rece miilor de pelerini care petrec zeci de ore la rând pentru a se închina la sfintele moaşte. „Preconizăm că vor fi distribuite peste 20.000 de sandwich-uri şi aproximativ 25.000 pahare ceai“, a declarat Lăcrămioara Pădureţ, coordonator în cadrul Biroului de Asistenţă Socială „Diaconia“ al MMB.
Sfinţirea celei de a doua grădiniţe „Buna Vestire“
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de alţi ierarhi ai Bisericii noastre, va sfinţi marţi, 13 octombrie, începând cu ora 16:30, cel de-al doilea spaţiu al Grădiniţei „Buna Vestire“, aflat în strada Gavriil Musicescu. Grădiniţa a fost deschisă la 1 octombrie 2009 ca urmare a cererilor venite din partea părinţilor şi care nu puteau fi onorate doar de grădiniţa cu acelaşi nume din strada Costache Negri. „Avantajul unei astfel de grădiniţe este deosebit, întrucât aici se oferă o educaţie moral-religioasă. Toţi angajaţii, începând de la director şi până la portar, au şi o recomandare a preotului duhovnic sau a preotului paroh. Astfel, atmosfera dintr-o astfel de grădiniţă este diferită de cea în care se învaţă doar lucruri cu un caracter laic“, a menţionat pr. Iulian Negru, director executiv în cadrul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“.
Vor fi lansate două volume dedicate Mănăstirii Hadâmbu
Pelerinii care vor veni în Iaşi încă de duminică, 11 octombrie, vor putea participa, începând cu ora 8:30, la resfinţirea bisericii vechi a Mănăstirii Hadâmbu, din judeţul Iaşi. Cu acest prilej, va fi lansat volumul „Mănăstirea Hadâmbu - 350 de ani de istorie şi spiritualitate“ şi un album color intitulat „Mănăstirea Hadâmbu - 350 de ani de existenţă“. Tot cu această ocazie va fi deschisă expoziţia-document a Mănăstirii Hadâmbu în care este suprinsă, în fotografii, călătoria în timp a acestei obşti monahale. Istoria Mănăstirii Hadâmbu a fost cercetată foarte puţin până în prezent. După cum ne-a spus Daniela Livadaru, editor al volumului, lucrarea nu putea să apară fără efortul extraordinar al prof. univ. dr. Petronel Zahariuc, şeful Catedrei de Istorie Medievală de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, cel care a şi scris textul de bază, piesa de rezistenţă a volumului - „Despre întemeierea şi primii ani ai mănăstirii“. Atât acest volum de studii, cât şi albumul color au fost editate sub coordonarea PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Programul liturgic al sărbătorilor Sf. Cuv. Parascheva în perioada 10-15 octombrie 2009
În perioada 10-15 octombrie, programul liturgic de la Catedrala mitropolitană din Iaşi se va intensifica. Sâmbătă, 10 octombrie, începând cu ora 07:00 - Acatistul Sf. Cuv. Parascheva şi scoaterea în procesiune a moaştelor Sf. Cuv. Parascheva, ce va fi urmată de slujba Utreniei şi a Sfintei Liturghii în Catedrala mitropolitană din Iaşi. Duminică, 11 octombrie, va avea loc slujba de resfinţire a bisericii vechi de la Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi, iar la ora 19:00 se va desfăşura Pelerinajul „Calea sfinţilor“. La ora 21:00 va începe slujba de Priveghere în Catedrala mitropolitană din Iaşi.
Luni, 12 octombrie, începând cu ora 07:30, se va oficia slujba Acatistului Sf. Ierarh Vasile cel Mare, ce va fi urmată de slujba Ceasurilor şi Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană. Începând cu ora 11:30, credincioşii pot participa la slujba Aghezmei şi a Sfântului Maslu în curtea Mitropoliei, lângă Biblioteca „Dumitru Stăniloae“, iar de la ora 21:00 va începe slujba de Priveghere în cinstea Aducerii moaştelor Sf. Apostol Andrei la Iaşi. Marţi, 13 octombrie, începând cu ora 7:00, vor fi săvârşite Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile şi Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Iaşi, iar la ora 21:00 va începe slujba de Priveghere a sărbătorii Sfintei Parascheva.
Miercuri, 14 octombrie, începând cu ora 7:00, vor fi oficiate Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva şi Ceasurile, iar de la ora 9:00 va fi săvârşită Sfânta Liturghie pe podiumul de la intrarea în Catedrala mitropolitană din Iaşi, urmând ca la 18:30 să aibă loc slujba de Priveghere a Sf. Ierarh Vasile cel Mare. Joi, 15 octombrie, începând cu ora 7:00, se vor săvârşi slujbele Miezonopticii, Acatistului Sf. Ier. Vasile cel Mare, Ceasurilor şi a Sfintei Liturghii, iar de la ora 16:00 slujbele Ceasului al IX-lea, Vecerniei şi Paraclisului Sf. Cuv. Parascheva.