Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Moaștele Sfintei Varvara, în catedrala din Roman
Credincioșii din Roman, dar și din localitățile din apropiere care au evlavie la Sfânta Muceniță Varvara pot merge în această perioadă la Catedrala Arhiepiscopală să se închine ei. Astăzi și mâine, sfintele sale moaște se află în catedrală spre închinare.
Moaștele Sfintei Varvara se vor afla în sfântul locaș astăzi și mâine, după care vor fi duse și așezate la 240 de metri sub pământ, în biserica din Salina Târgu Ocna, informează pagina de internet a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Sfintele odoare au fost donate de Înaltpreasfințitul Părinte Agafanghel, Mitropolit de Odessa și Izmail. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în prezența preoților și a elevilor Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, a mulțumit pentru darul făcut bisericii din Târgu Ocna, rod al rugăciunilor săvârșite de cler și credincioși.
„În semn de preţuire şi mulţumire pentru darul pe care l-aţi oferit bisericii noastre din străfundurile pământului de la Târgul Ocna - părticică din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Varvara -, dorim să vă dăruim la rându-ne, prin delegatul Înaltpreasfinţiei Voastre, părintele protopop Rustik, stema Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului având în centru icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, aşa cum este reprezentată pe fresca originală”, a transmis ierarhul de la Roman, în mesajul către Mitropolitul de Odessa și Izmail.
Sfânta Mare Muceniţă Varvara, din cetatea Heliopolis, a trăit în vremea împăratului Maximian (286-305). Tatăl său, Dioscor, o ţinea închisă într-un turn din pricina frumuseţii trupeşti. Varvara credea în Hristos, iar când a aflat tatăl său, care era păgân, a vrut să o omoare. Însă fata a reuşit să fugă în munţi, scăpând în chip minunat, după ce o stâncă s-a deschis pentru a trece. După multe căutări, Dioscor a găsit-o şi a dat-o pe mâna chinuitorilor. Tot el i-a fost şi călău, omorând-o cu sabia sa. La scurt timp, Dioscor a fost pedepsit de Dumnezeu, fiind ucis de un trăsnet.
În cetatea aceea era un bărbat dreptcredincios cu numele Galentian. Acela, luând cinstitele moaşte ale sfintelor muceniţe, le-a dus în cetate şi le-a îngropat cu cinstea ce li se cuvenea. A zidit şi biserică peste dânsele, în care multe vindecări se făceau, prin moaştele sfintei cu rugăciunile ei.