La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în Ungaria
Sâmbătă, 7 septembrie, cinstitele moaşte ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena ce se păstrează în Catedrala patriarhală au fost duse în pelerinaj în Ungaria de către o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, însoţit de arhim. Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti. Pelerinajul este prilejuit de sărbătorirea a 240 de ani de la prima atestare documentară a parohiei ortodoxe române din Micherechi ce aparţine de Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei, păstorită de Preasfinţitul Episcop Siluan.
Înainte de plecarea delegaţiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre semnificaţia acestui pelerinaj şi despre bucuria pe care Sfinţii Împăraţi o fac credincioşilor ortodocşi români din Ungaria. „Este o lucrare misionară frăţească de comuniune în credinţa noastră ortodoxă, ca şi de întărire a spiritualităţii ortodoxe româneşti pentru că veţi participa la o resfinţire de biserică în oraşul Micherechi şi vor veni mulţi credincioşi care doresc să se întărească în credinţă şi în identitatea, spiritualitatea şi cultura creştină românească“, a spus Preafericirea Sa. Sfintele moaşte au fost întâmpinate în catedrala din Gyula a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, ieri, de sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, după care, racla cu sfintele odoare a fost dusă în procesiune la biserica parohiei ortodoxe române din Micherechi, iar, ieri seară, a fost dusă la biserica parohiei ortodoxe române din Chitighaz. Astăzi, sfintele moaşte vor ajunge la capela Aşezământului monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Budapesta, iar mâine se vor întoarce în România.