Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Modul de formare pentru 948 de muzeografi din două episcopii
În oraşul Băile Herculane se desfăşoară în perioada 21 august - 6 octombrie al treilea modul de formare din cadrul programului "Pregătirea resurselor umane pentru valorificarea şi promovarea patrimoniului cultural naţional", proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2003.
Partenerii principali în cadrul acestui proiect sunt Episcopia Severinului şi Strehaiei, Episcopia Caransebeşului, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Prešov (Republica Slovacă) şi Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin. În această perioadă, cursanţii parcurg modulul III pentru fixarea cunoştinţelor dobândite în cadrul primelor două module. Ulterior, vor fi evaluaţi de către o comisie formată din Mihaela Murgoci - şef Serviciu formare din cadrul Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, Bogdana Branca - expert muzeograf din partea Comisiei de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a judeţului Caraş-Severin, şi Viorel Alexa - expert muzeograf din partea Comisiei de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a judeţului Caraş-Severin. Conştientizarea importanţei bunurilor patrimoniale din parohii Evaluarea se va realiza printr-un test-grilă şi prin susţinerea lucrării de absolvire a programului. Pentru lucrarea de absolvire, cursanţii au avut de ales între prezentarea unui proiect expoziţional şi a unui program educativ care să valorifice patrimoniul pe care îl deţin. "Cel mai important rezultat al acestui program de formare profesională se referă la faptul că, în acest moment, toţi cei care au urmat şi absolvit acest curs, din ambele episcopii, au început să conştientizeze importanţa bunurilor de patrimoniu pe care le posedă în parohiile lor, că acestea trebuie să fie conservate şi valorificate pentru publicul larg. Ei pot începe acum inventarierea corectă a patrimoniului pe care îl deţin, restaurarea şi conservarea acestuia, dar şi valorificarea sa în expoziţii sau programe educative, punerea în evidenţă într-un alt mod a obiectelor de patrimoniu", ne-a declarat Mihaela Murgoci, şef Serviciu formare din cadrul Centrului de Pregătire Profesională în Cultură. Următoarea etapă a acestui program de pregătire va consta într-un curs de specializare pentru evidenţa informatizată a patrimoniului cultural mobil.