În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Moment al împlinirilor în Parohia „Sfinții Voievozi” din Urlați
Parohia „Sfinții Voievozi” din orașul prahovean Urlați s-a aflat, la sfârșitul acestei toamne, la momentul culegerii roadelor în urma eforturilor de restaurare și înfrumusețare a sfântului lăcaș așezat sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. În continuarea sărbătorii hramului, duminică, 10 noiembrie, comunitatea a fost vizitată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiale și de binecuvântare a lucrărilor la ansamblul eclezial, urmată de Sfânta Liturghie. La final, ierarhul a oferit ostenitorilor și ctitorilor mai multe ordine și distincții din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din orașul prahovean Urlați dă mărturie de aproape un veac şi jumătate despre hărnicia şi credința locuitorilor acestei zone, în cronica sfântului lăcaș fiind consemnate mai multe perioade în care biserica a fost restaurată. În anii din urmă, sfântul lăcaș a trecut prin alte lucrări de restaurare, dotare și înfrumusețare, care au vizat reparații la acoperișul bisericii, înlocuirea vechilor ferestre, refacerea fațadelor și a gardului împrejmuitor, realizarea unui sistem modern de scurgere și captare a apei pluviale și racordarea bisericii la rețeaua de apă curentă a orașului. La interior au fost realizate lucrări de reparare la Sfânta Masă, iar icoanele de pe catapeteasmă și mobilierul bisericesc au fost restaurate.
În urma recepției acestor lucrări, duminică, 10 noiembrie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a poposit în mijlocul credincioșilor, fiind întâmpinat cu flori, pâine și sare. Mai întâi, Preasfinția Sa a oficiat slujba de sfințire a unei racle din argint, executată la Atelierele Patriarhiei Române, în care au fost depuse părticele din moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, care a devenit în această zi al doilea ocrotitor al bisericii, respectiv ale Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.
În continuare, ierarhul, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte părintele protoiereu Ionuț Negoiță de la Protopopiatul Urlați; părintele paroh Virgil Tănase Petroni, secretar al aceluiași protopopiat; ierom. Calinic Costescu de la Schitul Măgureanu din București, precum și alți preoți de la parohiile învecinate, a oficiat slujba de târnosire a sfântului lăcaș, după rânduiala tradițională, și de binecuvântare a lucrărilor executate în cadrul ansamblului eclezial.
Cu acest prilej, Episcopul-vicar patriarhal a amintit celor prezenți că în tradiția Bisericii noastre ctitorii sunt mereu pomeniți: „A zidi ori a restaura o biserică, unde omul se întâlnește cu Dumnezeu, unde mii de oameni, în zeci sau poate sute de ani, vor aduce slavă și rugăciune lui Dumnezeu, este un mare dar, o mare binecuvântare. Este un dar pentru că toți ctitorii și binefăcătorii care au ajutat la finalizarea acestor lucrări și înfrumusețarea Altarului Sfânt vor rămâne în istorie, nu doar a localității, ci mai ales în istoria mântuirii”.
În biserica înnoită a fost săvârşită apoi Sfânta Liturghie. După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a rostit cuvântul de învățătură în care a tâlcuit înțelesurile textului scripturistic care ilustrează Pilda samarineanului milostiv, analizând atitudinea Mântuitorului față de învățătorul de Lege. „Întrebarea învățătorului de Lege este fundamentală și ne privește pe toți. Iisus nu-i răspunde direct. Fiind un învățat al Legii, acesta trebuia să cunoască răspunsul, de aceea Iisus nu-i răspunde, ci îi adresează și El o întrebare. Învățătorul Legii dorea să știe ce gândește Mântuitorul. Iar Iisus nu-i oferă o știință nouă, ci îi spune doar să facă ceea ce deja cunoaște. Poți ști totul, dar atât timp cât nu pui în practică, știința nu-ți folosește la nimic, este inutilă, ca o monedă scoasă din circulație. Cunoașterea creștină nu se reduce la «a ști» sau «a vedea ceva», ci la a trăi ceea ce știm. Adevărații ucenici ai lui Hristos nu fac paradă din cunoașterea legii, ei știu, tac și fac. Vedem că nu-i de-ajuns să cunoști răspunsul în abstract. Iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui sunt două porunci distincte, dar inseparabile. Iisus Își aduce interlocutorul de pe planul teoretic pe cel practic al iubirii prin fapte. Păzirea poruncii de a-L iubi pe Dumnezeu se verifică prin păzirea în concret a poruncii iubirii aproapelui”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a adresat un mesaj de felicitare din partea Întâistătătorului Bisericii noastre pentru activitatea intensă desfășurată de parohie și a acordat mai multe ordine și distincții. Părintele Petroni Virgil Tănase a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici. Marian Machițescu, primarul orașului Urlați, a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni. Părintelui Mihail Manuel Radu și ieromonahului Calinic Costescu le-a fost oferită Diploma omagială a anului 2024 cu medalie comemorativă. Aceeași distincție au primit și Andrei Bucur, Mihai Drăgan, George Alin Alexandrescu și Valeriu Bolgiu. De asemenea, Vasile Ene, George Tambozi, Consiliul parohial și Comitetul parohial au primit Diploma omagială „250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București”.
În încheiere, părintele paroh a mulțumit Patriarhului României pentru ordinul acordat și pentru întreaga grijă părintească arătată parohiei, precum și Preasfințitului Părinte Paisie Sinaitul pentru oficierea sfintelor slujbe și pentru cuvântul de învățătură, oferindu-i un aranjament floral.