Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Moment aniversar la Biserica „Dintr-o Zi“
La Biserica "Sfântul Nicolae" - Dintr-o Zi din Protoieria I Capitală s-a desfăşurat joi, 18 octombrie, un moment aniversar, dedicat împlinirii a 100 de ani de la proclamarea independenţei Albaniei. Sfântul lăcaş a găzduit timp de 36 de ani activitatea religioasă a Comunităţii ortodoxe albaneze din Bucureşti, având un rol important în organizarea demersurilor pentru crearea statului independent albanez.
La eveniment au fost prezenţi Sali Berisha, primul-ministru al Albaniei, foştii preşedinţi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dr. Sorin Oprescu, primarul Capitalei, academicieni, oameni de cultură, ambasadori ai mai multor state europene, clerici şi numeroşi credincioşi albanezi. Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire pentru preotul albanez Fan Noli, luptător pentru independenţa Albaniei şi pentru Autocefalia Bisericii Ortodoxe Albaneze, premier al Albaniei în perioada iunie-decembrie 1924, dar şi ierarh al acestei Biserici. Slujba a fost săvârşită de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat: "Binecuvântare pentru aniversare". În cadrul evenimentului, Corul Tronos al Catedralei patriarhale, dirijat de diac. Mihail Bucă, a susţinut un concert de cântări religioase în limbile română şi albaneză. Premierul Albaniei, Sali Berisha, a apreciat bunele relaţii politice, culturale şi bisericeşti dintre România şi Albania şi a subliniat rolul însemnat al ţării noastre în concretizarea eforturilor de obţinere a independenţei statului albanez. "Ne exprimăm astăzi recunoştinţa faţă de România, prima ţară care a recunoscut independenţa statului albanez. Apreciez această ceremonie ca expresie a relaţiilor vechi de prietenie şi de colaborare între România şi Albania, între albanezi şi români. Ceremonia de astăzi este o dovadă a relaţiilor excelente dintre cele două ţări şi o inspiraţie pentru a duce mai departe aceste relaţii. România este ţara în care au fost inspiraţi renascentişti albanezi, iar Bucureştiul este unul dintre centrele cele mai importante de organizare a demersurilor pentru crearea statului independent albanez, este oraşul de unde patrioţii albanezi au plecat spre Vlora, pentru a ridica steagul independenţei", a spus premierul Sali Berisha. La final a fost dezvelită o placă memorială dedicată ierarhului albanez Fan Noli. "Placa memorială dezvelită astăzi (joi - n.r.) înnobilează acest spaţiu al spiritului creştin şi sunt mândru că acest lucru se întâmplă în oraşul pe care îl administrez. Prietenii noştri albanezi vor sărbători în curând centenarul independenţei, prilej ca astăzi să ne amintim de evenimentele şi de personalităţile trecutului nostru comun. Sunt o mulţime de fapte şi întâmplări în zbuciumata istorie a Balcanilor care au dus la apropierea popoarelor noastre. Sunt onorat şi mişcat că imnul albanez a fost cântat prima dată la Bucureşti în anul 1907, pe versurile poetului albanez Asdreni şi pus pe notele cântecului "Pe al nostru steag e scris unire" al compozitorului român Ciprian Porumbescu", a declarat primarul general al Capitalei, dr. Sorin Oprescu. Ceremonia a fost organizată de Primăria Municipiului Bucureşti, în colaborare cu Ambasada Albaniei la Bucureşti şi cu Parohia "Sfântul Nicolae" - Dintr-o Zi, păstorită de părintele paroh Vasile Ioana.