În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, credincioșii Bisericii „Sfântul Nicolae”‑Ghica, paraclis universitar din București, au trăit un moment de mare bucurie
Moment aniversar pentru Mitropolitul Olteniei
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a împlinit marți, 27 iulie, 13 ani de la întronizarea în scaunul vlădicesc de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. Momentul a fost marcat la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, unde Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Credincioși din Mitropolia Olteniei au fost alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu marți, 27 iulie, de praznicul Sfântului Pantelimon, la împlinirea celor 13 ani de arhipăstorire la Craiova. Momentul aniversar, precedat de Sfânta Liturghie, săvârşită la Catedrala Mitropolitană din cetate, a fost încărcat de emoţie, Înaltpreasfinția Sa mulţumind tuturor pentru urările de bine, pentru rugăciune şi dragostea cu care l-au înconjurat.
În cuvântul de binecuvântare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre viaţa şi minunile Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Doctor fără de arginţi. „27 iulie este ziua de prăznuire a Marelui Mucenic Pantelimon, o sărbătoare pe care noi toți o păstrăm, având în vedere importanța sănătății noastre de fiecare zi. Sfântul Pantelimon este cunoscut ca Doctor fără de arginți, ajutător și cel care intervine în viața noastră atunci când suntem bolnavi, când suntem în grele suferințe și când nu avem nici un răspuns pentru problemele noastre. Sfântul Pantelimon, ca toți sfinții, a primit de la Dumnezeu darul credinței. A urmat școala de medicină și și-a însușit cu repeziciune tainele vindecării bolilor trupești. A devenit chiar iscusit în aceste metode terapeutice ale lui Hipocrate. Însă era de departe cel care trebuia să devină alesul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor. A avut ca învățător pe un sfânt, Ermolae, medic și preot în același timp. Și cum ucenicii se ridică la înălțimea dascălilor lor, după legea firească, Sfântul Pantelimon l-a depășit cu mult pe învățătorul său, Sfântul Ermolae. Căci, de îndată ce a primit botezul creștin, s-a arătat vindecător și făcător de minuni. Un tânăr care a fost mușcat de șarpe a fost vindecat de Sfântul Pantelimon numai cu semnul Sfintei Cruci. Medicina Duhului este dată numai celor aleși, și aceștia sunt Sfinții Doctori fără de arginți, între care Sfântul Pantelimon. Sfântul Pantelimon ne învață ce să cerem lui Dumnezeu, să ne rugăm, ne învață credința, ne învață dragostea, ne învață făptuirea, adică cum să facem faptele bune ca ele să fie primite de Tatăl Cel ceresc”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu.
În continuare, ierarhul a adăugat faptul că Dumnezeu i-a dat Sfântului Pantelimon taina credinței și taina cunoașterii.
În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a adus mulțumirile cuvenite tuturor celor care l-au ajutat în această calitate de Mitropolit al Olteniei: „Această sărbătoare ne cuprinde și pe noi, în această chemare, chemare de păstor al celor din Oltenia, ca Arhiepiscop al Craiovei și ca Mitropolit al Olteniei. Așa a rânduit Dumnezeu, ca în ziua de Sfântul Pantelimon să fim aici așezați spre conducerea acestei frățietăți, pentru că toți suntem frați, spre păstorirea acestor credincioși atât de evlavioși din Oltenia, a preoților destoinici din această Sfântă Arhiepiscopie, a părinților, călugări și frați, maicilor și surorilor din mănăstirile noastre”. Momentul aniversar s-a încheiat prin dăruirea de flori și cu urările cuvenite adresate Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.
Roadele slujirii Părintelui Mitropolit Irineu în Arhiepiscopia Craiovei, pentru clerici şi credincioşi, au fost evidenţiate de preotul Grigore Vulcănescu, consilier cultural şi protoiereu al Protopopiatului Craiova Sud. „Momentele de aniversare sunt momente de rememorare și mai ales de bucurie și de mulțumire. Din luna august 2016, în calitate de director al Consiliului de studii universitare de doctorat din cadrul Universității din Craiova, s-a implicat în mod nemijlocit în perfecționarea și dezvoltarea tinerilor doctoranzi, conferind procesului de cercetare o autoritate deosebită în rândul instituțiilor de prestigiu din sectorul educațional superior. În sufletul Înaltpreasfinției Sale este prezentă în mod permanent dragostea pentru Hristos și pentru Biserica Lui. Această prezență cu roade îmbelșugate se vede în laborioasa activitate pastoral-misionară, culturală, academică, social-filantropică, economică și administrativă desfășurată de-a lungul bogatei perioade de arhipăstorire. Părintele nostru Mitropolit este mereu prezent în mijlocul credincioșilor și al clericilor, învățând prin cuvânt și prin faptă, îndemnând la iubirea lui Dumnezeu și la iubirea semenilor. În perioada pandemiei, perioadă de încercare și suferință pentru noi toți, a stăruit în rugăciune pentru însănătoșirea celor bolnavi trupește, dar în același timp și pentru odihna celor trecuți la Domnul”, a evidențiat părintele Grigore Vulcănescu.
În timpul arhipăstoririi Înaltpreasfinţiei Sale au fost construite din temelie zeci de biserici, iar peste 560 au fost reparate, consolidate, renovate prin eforturile comune ale preoţilor, autorităţilor şi credincioşilor din respectivele comunităţi. Trebuie menţionate eforturile depuse pentru atragerea fondurilor europene în vederea reparării, renovării şi reconsolidării unor biserici emblematice din Craiova şi împrejurimi.