Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Moment aniversar pentru tinerii ortodocși din Banatul de Munte
Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, județul Caraş-Severin, a împlinit de curând 4 ani de existență. Momentul a fost marcat prin săvârșirea unei slujbe de Te Deum la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Moniom, locul unde organizația de tineret s-a înfiinţat.
La finalul momentului de rugăciune, câțiva membri ai asociației au transmis mesaje celor prezenți, sintetizând, în câteva cuvinte și amintiri, ce au însemnat și cum au arătat cei patru ani de ATOR Banatul de Munte, mărturisind felul în care prezența și implicarea fiecărui tânăr și adult și-au pus amprenta asupra dezvoltării tuturor celor care fac parte din acest grup.
Cea de-a doua parte a zilei aniversare, vineri, 18 iulie, precum și ziua de 19 iulie au adus în prim plan proiectul „Tabăra din Inima Satului”. Grupurile de voluntari au participat pe rând, în cele două zile, la întâlnirea de formare a voluntarilor TDIS 2020. Au construit și au învățat, împreună cu formatorii lor, noi strategii de lucru cu tinerii și copiii din taberele în care vor merge, noi activități și noi jocuri de pe urma cărora cei care se vor bucura de ele să desprindă înțelesuri și învățături care să îi ajute și de care să își amintească cu drag.
După ce părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, a prezentat și a subliniat condițiile în care activitățile taberelor din acest an se vor desfășura, în conformitate cu reglementările impuse de situația generată de contextul pandemiei de COVID-9, tinerii au fost împărțiți pe echipe, unde au lucrat și au discutat aplicat pe cele patru mari ateliere care vor fi organizate în acest an în cadrul taberelor: atelierul de educație pentru viață, atelierul de dezvoltare personală, atelierul dedicat dialogului cu părinții și atelierul de jocuri și seri tematice.
O prezență importantă și cu totul nouă în Banatul de Munte și în proiectul „Tabăra din Inima Satului” a fost trainerul Raj Bostan, venit în Eparhia Caransebeșului din capitala Moldovei pentru a-i pregăti și a-i specializa pe tinerii voluntari în ceea ce înseamnă arta de a fi voluntar, de a comunica eficient, de a ști să rămâi atent la nevoile fiecărui participant și de a transmite învățături pe care copiii și tinerii să le ducă cu ei mai departe. Totodată, formatorul a ținut să sublinieze în numeroase rânduri, folosind cuvinte alese, importanța misiunii de a fi voluntar în cadrul Bisericii, cum devii, ca voluntar, exemplu, prieten și părinte pentru cel care are nevoie de toată energia pozitivă, grija și prezența pe care ai datoria să i le oferi.
În vara acestui an, șapte tabere vor fi organizate în șapte comunități, cinci sate și două orașe din Banatul de Munte, prin proiectul „Tabăra din Inima Satului”.