„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Moment de bilanț în Arhiepiscopia Târgoviștei
În sala de festivități a Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei a avut loc joi, 19 ianuarie, ședința de bilanț a Consiliului eparhial, în cadrul căreia au fost prezentate rapoartele anuale ale sectoarelor de activitate. În aceeași zi, în Aula „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” a Reședinței eparhiale s‑a desfășurat și prima ședință de bilanț a noii Adunări eparhiale din mandatul 2022‑2026. Activitățile social‑filantropice organizate anul trecut depășesc suma de 4,5 milioane de lei.
Ședința de bilanț a noii Adunări eparhiale a fost precedată de slujba de Te Deum săvârșită de un sobor de preoți în Paraclisul Arhiepiscopal Kretzulescu, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, ne‑a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a evidențiat reperele importante din activitatea arhiepiscopiei, care a avut printre priorități „intensificarea ajutorării aproapelui aflat în nevoi și suferință, acum, când crizele sociale și economice îi afectează pe mulți semeni de‑ai noștri, mai ales din cauza războiului de la granițele țării noastre. La Târgoviște, misiunea pastorală a Bisericii a avut în vedere aprofundarea și continuarea bogatei moșteniri a glorioasei istorii voievodale din vechea cetate de scaun munteană, în fidelitate față de viața și de tradiția Bisericii și a neamului nostru”.
În plenul Adunării eparhiale au fost prezentate rapoartele înaintate de fiecare sector al administrației. În cadrul activităților social‑filantropice au fost ajutate 128.568 de persoane aflate în nevoi și suferință cu bani și produse în valoare de peste 4.589.819 lei. Potrivit rapoartelor, în cadrul campaniei „Donează sânge, salvează o viață!”, 588 de persoane, clerici și mireni din județul Dâmbovița au donat 230 de litri de sânge.
În ceea ce privește activitatea culturală, au fost amintite tipărirea volumelor: „Sfântul Ierarh Nifon - primul sfânt canonizat în spațiul românesc”, „Matei Basarab - ctitor de biserici, sprijinitor al tiparului și promotor al celei mai naționale epoci din istorie” și „Credință și cultură la Târgoviște în timpul Voievodului Petru Cercel”, a broșurilor misionare, intitulate: „Rugăciunea în tradiția Bisericii Ortodoxe” și „Sfințenia - scopul vieții creștine”. Totodată, Arhiepiscopia Târgoviștei s‑a implicat și pe plan educațional, oferind 20 de burse de excelență pentru elevii și studenții care s‑au evidențiat, fiind organizate și tabere la Mănăstirea Peșterea pentru elevii olimpici din județ.
Din perspectivă administrativ‑bisericească, a fost amintit că se află în construcție 13 biserici noi, iar la alte 37 de biserici și alte edificii se derulează proiecte de restaurare, dintre care la 19 dintre acestea există șantiere de pictură, se arată în același comunicat.