De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moment festiv la Adăpostul de noapte „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia
Adăpostul de noapte „Filantropia Ortodoxă” din Gara CFR Alba Iulia a împlinit vineri, 1 noiembrie, 16 ani de activitate. Cu acest prilej, joi, 31 octombrie, a fost organizată o masă festivă pentru beneficiari și s-au înălţat rugăciuni de binecuvântare și de ajutorare pentru cei care se confruntă cu probleme sociale și sufletești.
Demersurile pentru organizarea unui adăpost de noapte la Alba Iulia au început în urmă cu peste 20 de ani, când voluntarii Arhiepiscopiei Alba Iulia aduceau hrană persoanelor fără adăpost aflate în zona gării. În 2001 a fost amenajată o sală de mese, într-o magazie dezafectată, iar în anul următor un grup sanitar și o bucătărie. Clădirea veche a fost mansardată în 2003, iar câteva persoane fără adăpost au fost primite acolo pe timpul nopții.
În 2006, Primăria Alba Iulia a inițiat un proiect de modernizare, reabilitare și extindere, și a înființat, în parteneriat cu Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia, un Centru social de urgență pentru 50 de persoane fără adăpost. De atunci, în fiecare an, peste 150 de oameni și-au găsit aici sprijin şi adăpost. Până în prezent există în evidențe aproape 2.000 de beneficiari.
„Centrul, cu o capacitate de 50 de locuri, oferă oamenilor străzii cazare pe timpul nopţii, masă caldă dimineața și seara, servicii de igienizare, consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă, sprijin în vederea găsirii unei locuinţe cu chirie, întocmirea şi depunerea dosarului la diferite instituţii în vederea găsirii unei alternative, consiliere în vederea restabilirii relaţiilor cu familia. Centrul a devenit din anul 2015 «Adăpost de noapte» pentru a se adapta la noile criterii de licențiere intrate în vigoare”, conform Asociației „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia.
„Așezământul este o mână întinsă semenilor noştri care se confruntă cu grave probleme sociale. Eu personal mulțumesc autorităților publice locale și județene – Primăriei Alba Iulia prin DAS Alba Iulia și Consiliului Județean Alba prin DGASPC Alba pentru implicarea de-a lungul anilor în ajutorarea acestor oameni nevoiași, mulțumesc mult persoanelor și firmelor care ne sprijină lucrarea socială pe care o facem în acest centru, căci 30% din cheltuielile necesare se bazează pe generozitatea lor, mulțumesc și angajaților noștri, care prin credință, pricepere și răbdare oferă ajutorul necesar, iar beneficiarilor noștri le doresc să aibă speranță în suflet și puterea de a depăși încercările mari prin care trec”, a spus administratorul adăpostului, Petrişor Oneţ.
Așezământul din Gara CFR Alba Iulia este administrat de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia”. În cadrul rețelei eparhiale de asistență socială mai funcționează alte două adăposturi de noapte, unul în parteneriat cu Primăria Sighișoara și administrat de Asociaţia „Centrul Creştin Social de Noapte” Sighişoara, iar celălalt la Sebeș, în parteneriat cu Primăria Sebeș și administrat de Asociația „Filantropia Ortodoxă” Alba Iulia -Filiala Sebeș.