De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moment festiv la Seminarul Teologic Ortodox
Ziua de 24 ianuarie, când s-au împlinit 153 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, a fost sărbătorită şi de cadrele didactice şi elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox Arad, într- un cadru festiv.
La serbarea organizată în sala festivă a instituţiei de învăţământ arădean, elevii l-au avut ca oaspete de seamă pe Înalt Preasfinţitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. În ecourile imnului arhieresc intonat de corul seminarului, Înalt Preasfinţia Sa a fost întâmpinat cu un cuvânt de bun venit de către directorul şcolii, părintele profesor Pompiliu Gavra. Acesta a arătat întreita semnificaţie a serbării elevilor seminarişti, respectiv evocarea marelui poet Mihai Eminescu, la 162 de ani de la trecerea sa în veşnicie, Unirea Principatelor şi apropiata sărbătoare a Sfinţilor Trei Ierarhi, patronii spirituali ai învăţământului teologic, la 30 ianuarie. Momentul festiv, pezentat în derularea sa de către preot profesor Codin Şimonca- Opriţa a constat din piese corale interpretate de corul dirijat de arhid. profesor Tiberiu Ardelean, prezentarea unor eseuri cu tematică teologică şi istorică şi poezie patriotică, în rostirea elevilor şcolii. În cuvântul adresat în finalul serbării, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului a adus cuvinte de mulţumire şi a felicitat colectivul didactic şi elevii Seminarului Teologic Arad pentru efortul şi întreaga contribuţie adusă, cu entuziasm şi evlavie, la realizarea programului omagial. Înalt Preasfinţia Sa a subliniat rolul Bisericii în înfăptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859, prin ierarhii celor două mitropolii şi prin alegerea unicului domn, Alexandru Ioan Cuza, toţi comemoraţi acum prin slujba de Parastas în mai multe sfinte lăcaşuri de închinăciune din ţară. Referindu-se la poetul "nepereche", Mihai Eminescu, Înalt Preasfinţitul Timotei a evidenţiat geniul său poetic dar şi concepţia sa politică vizionară şi de anvergură a unui mare om de cultură. Reliefând legătura spirituală, teologică şi doctrinară dintre sfinţii ierarhi sărbătoriţi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, chiriarhul a arătat că aceasta este emblematică pentru însăşi ilustrarea unităţii bisericeşti. Directorul şcolii, preot prof. Pompiliu Gavra a mulţumit înaltului oaspete pentru participare şi pentru cuvintele părinteşti adresate. În dimineaţa aceleiaşi zile, Înalt Preasinţitul Timotei a oficiat slujba de Te Deum, pe platoul din faţa Primăriei Municipiului Arad, unde, în prezenţa oficialităţilor şi cu onoruri militare, s-a desfăşurat ceremonialul comemorării Unirii Principatelor la nivel judeţean.