Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Moment festiv la Seminarul Teologic Ortodox din Craiova
Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova și-a deschis luni, 11 septembrie, porțile pentru elevi, festivitatea de deschidere a noului an școlar având loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.
Evenimentul a avut loc în curtea instituției, în prezența cadrelor didactice, a elevilor și a părinților. În deschidere, corul seminarului, condus de prof. Victor Șapcă, a intonat imnul arhieresc „Pe Stăpânul și Mitropolitul nostru” și Imnul național „Deșteaptă-te, române!”. Cuvântul de bun- venit a fost rostit de către pr. prof. Vintilă Belcineanu, directorul seminarului. De asemenea, a luat cuvântul și doamna inspector prof. Iuliana Gheorghe, din partea Inspectoratului Școlar Județean Dolj.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a vorbit mai întâi de vocația elevilor seminariști și de Pilda semănătorului, citită în cadrul slujbei de Te Deum.
În a doua parte a cuvântului, ierarhul s-a adresat în mod special elevilor seminariști, îndemnându-i să fie cu luare aminte și cu dragoste față de învățătura primită în cadrul acestei instituții teologice: „Ne străduim ca șederea dumneavoastră aici să fie binecuvântată și, în același timp, să fie bineplăcută. Este un dar dumnezeiesc ca dintr-o familie să se nască un viitor preot. El se roagă pentru toți, pentru el însuși și pentru familie. Dumnezeu primește această rugăciune în ceruri și este ascultată de Mântuitorul Hristos. Ne străduim să-i formăm și să-i pregătim pentru viață și pentru Biserică. În comunicare și dialog putem rezolva foarte multe lucruri. Dragi seminariști, străduiți-vă să lucrați cât mai mult, să citiți cât mai mult. Gândiți-vă la școală și că această vreme de aici este unică. Cel care învață bine are și mulțumire sufletească. Învățătura nu dezamăgește niciodată pe om, ci îmbogățește atât sufletul, cât și trupul nostru. Fiți întotdeauna cu ascultare și cu luare aminte. Dumnezeu să vă binecuvânteze să aveți roade bogate și de folos Bisericii noastre și părinților dumneavoastră”.