La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Moment istoric, la Iași: În Duminica Tuturor Sfinților, Biserica Bărboi a primit haină luminoasă
Sfântul lăcaș-monument istoric închinat Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ce binecuvântează de sute de ani cartierul ieșean Târgu Cucu, a fost resfințit după o lungă perioadă în care au fost efectuate lucrări de restaurare. Slujba de binecuvântare a Bisericii Bărboi, precum și a Ansamblului parohial, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
În Duminica întâi după Rusalii, închinată tuturor sfinților, sute de ieșeni s-au adunat în centrul orașului să participe la aceste binecuvântate momente istorice din viața Iașiului: Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Bărboi a fost resfințită de doi ierarhi ai Bisericii noastre.
După întâmpinarea IPS Părinte Teofan și PS Părinte Varlaam Ploieșteanul de către cler și popor, soborul s-a îndreptat în procesiune până în fața sfântului lăcaș pentru a săvârși slujba de târnosire. După ce au fost binecuvântate zidurile exterioare ale bisericii prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, arhiereii s-au îndreptat spre Sfântul Altar, unde au binecuvântat și pecetluit Sfânta Masă.
În continuare, credincioșii au luat parte la Sfânta Liturghie oficiată pe un podium special amenajat lângă lăcașul de cult. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul academic „Byzantion”, dirijat de lect. dr. Adrian Sîrbu, iar cuvântul de învățătură a fost ținut de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
„Duminica în care ne aflăm are o semnificație deosebită pentru fiecare dintre noi: Duminica pomenirii tuturor sfinților. Este cea dintâi duminică ce urmează praznicului Pogorârii Duhului Sfânt. Cu prilejul sărbătorii, am învățat cu toții că prin Pogorârea Duhului Sfânt și prin întărirea ucenicilor prin lucrarea Sa dumnezeiască a fost întemeiată Biserica-mamă, prin botezul celor 3.000 de bărbați, iar Biserica, până la sfârșitul istoriei, continuă în lume lucrarea mântuitoare a Fiului lui Dumnezeu făcut om pentru noi și pentru a noastră mântuire, Iisus Hristos. Această lucrare de mântuire este săvârșită acum de Duhul Sfânt, care S-a pogorât peste Sfinții Apostoli. Fiecare dintre noi devine beneficiarul lucrării harului Duhului Sfânt, începând cu baia botezului în care noi ne naștem duhovnicește «din apă și din Duh». Biserica întemeiată în ziua Cincizecimii devine pentru umanitatea întreagă locul întâlnirii noastre cu Dumnezeu. Rămâne locul sălășluirii lui Dumnezeu Cel din Ceruri, printre noi, oamenii, și locul sau laboratorul în care fiecare dintre noi este chemat să-și sfințească viața”¸ a afirmat Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură.
„Sfinții sunt inima Bisericii”
Spre final, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a rostit un scurt cuvânt de binecuvântare, arătând de ce sfinții sunt cu adevărat liberi: „Cu adevărat, astăzi este ziua închinată celor mai curate, celor mai frumoase, celor mai adânci și celor mai cuprinzătoare în duh ființe care au odrăslit pe acest pământ: sfinții Bisericii lui Hristos. Ei sunt inima Bisericii. Ei sunt sufletul umanității. Ei sunt diamantul cel mai de seamă al creației Preasfintei Treimi. Ziua de astăzi este închinată cinstirii lor și îi cinstim pentru multe rațiuni. S-au rugat mult, au postit mult, s-au smerit adânc și pentru că au devenit prin viața lor oameni liberi. Libertatea este cel mai mare dar pentru care se cuvine a lupta din toată ființa noastră. De ce sfinții sunt oameni liberi? Pentru că sunt stăpâni peste patimi și s-au dezlegat de robia păcatelor”.
La sfârșitul slujbei, în semn de mulțumire pentru întreaga activitate săvârșită de-a lungul timpului, dar și ca răsplată pentru sprijinirea lucrărilor de reabilitare și consolidare a monumentelor istorice din cadrul Ansamblului Bărboi, părintele paroh Constantin Andrei a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prin intermediul Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, „Crucea Patriarhală” pentru clerici - cea mai mare distincție a Bisericii noastre. De asemenea, din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, clericul a primit Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei”.
Totodată, cei care au sprijinit lucrările de reabilitare au primit din partea Părintelui Mitropolit „Crucea Moldavă” (directorul Vasile Asandei, Geanina Postolachi) și distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Dosoftei” (arh. Smărăndița Gabriela Gâlea, lect. univ. Cătălin Onuțu, Alina-Ana Nistor și directorul Daniel Zainescu).