Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Momente aniversare în Arhiepiscopia Dunării de Jos
În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, 27 septembrie 2022, s-au împlinit 13 ani de la momentul ridicării Episcopiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie și a Înaltpreasfințitului Părinte Casian la slujirea de Arhiepiscop. Sărbătorirea acestui eveniment a început luni printr-o manifestare culturală desfășurată la Muzeul eparhial, continuând marți cu Sfânta Liturghie arhierească.
Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, din Galați, a fost luni, 26 septembrie, gazda unui eveniment cultural deosebit. Seara culturală a fost deschisă în Sala „Sergiu Dumitrescu” cu vernisarea expoziției „Rugăciunea liturgică. Contribuția tipăriturilor bisericești la dezvoltarea culturii și limbii române”, dedicată Anului omagial 2022. Manifestarea a continuat în Salonul oficial al muzeului cu vizitarea unui alte expoziții, de această dată dedicată reginei Maria a României.
Întrunirea culturală a fost încununată prin conferința intitulată „Ortodoxia contemporană. Provocări”, susținută de Teodor Baconschi, cunoscut antropolog, diplomat, scriitor și teolog. Evenimentul, la care a fost prezent și Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a reunit membri ai Adunării eparhiale, oameni de cultură, intelectuali, profesori, preoți și elevi seminariști gălățeni. Tema, prezentată cu maximă luciditate și realism, a suscitat un mare interes din partea publicului. În partea a doua a întâlnirii, invitatul a răspuns întrebărilor adresate și și-a exprimat bucuria de a conferenția la Galați, într-un centru universitar important din țara noastră.
Marți, 27 septembrie, înainte de Sfânta Liturghie săvârșită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, au fost purtate în procesiune și așezate spre închinare în Catedrala Arhiepiscopală racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci și cea cu fragmente din moaștele a patru sfinți tămăduitori, aflate în patrimoniul sacru al Reședinței eparhiale. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre viața și activitatea pastoral-misionară și cărturărească a Sfântului Antim Ivireanul, evidențiind o serie de calități și virtuți ce au împodobit lucrarea arhierească a acestui mare ierarh al Bisericii. La final, a fost oficiată slujba de Te Deum, drept mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian și asupra clerului, cinului monahal și dreptmăritorilor creștini din Eparhia Dunării de Jos, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.