În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Momente aniversare pentru Catedrala Mitropolitană din Cluj‑Napoca
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit împreună cu Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, la Catedrala Mitropolitană din Cluj- Napoca.
În Duminica a 22-a după Rusalii (a Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr), 5 noiembrie, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a sărbătorit 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Mitropolitane clujene și 90 de ani de la sfințirea acesteia, precum și 535 de ani de la înființarea Mitropoliei de la Feleac, de către Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Cu acest prilej, au fost comemorați Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Episcopul Vasile Flueraș (Someșanul).
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Visarion au săvârşit Sfânta Liturghie, iar după citirea pasajului evanghelic duminical, ce înfățișează Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Preasfințitul Părinte Visarion le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre importanța milosteniei.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. În această toamnă se împlinesc 101 ani de la înființarea corului.
La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc și a subliniat importanța istorică a aniversărilor şi a evocat personalitatea Arhiepiscopului Teofil Herineanu și a Episcopului Vasile Flueraș (Someșanul).
Apoi, cei doi ierarhi au săvârșit slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 31 de ani, și pentru Episcopul Vasile Flueraș, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit doi ani. În cripta de la demisolul catedralei, la mormântul foștilor ierarhi a fost oficiat un trisaghion.
La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși clujeni și oficialități civile, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața catedralei din Piața Avram Iancu.
Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj- Napoca este unul dintre cele mai importante monumente de artă românească din Ardeal. Este primul edificiu monumental ridicat după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, fiind construit în stil neobizantin, cu elemente româneşti, între anii 1923 și 1933, din iniţiativa şi sub supravegherea Episcopului Nicolae Ivan. Lucrările de construcție au început la 10 septembrie 1923, iar la 7 octombrie 1923 a fost pusă piatra de temelie a catedralei.
La sfinţirea catedralei, în data de 5 noiembrie 1933, au participat Patriarhul Miron Cristea, regele Carol al II-lea, principele Nicolae, primul-ministru Alexandru Vaida- Voevod, membri ai Guvernului şi mari demnitari ai statului român.