De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Momente de bilanț ale seminariștilor buzoieni de ieri și de astăzi
Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din municipiul Buzău a găzduit vineri, 31 mai, două evenimente retrospective privitoare la misiunea educațională în viața tinerilor seminariști. Elevii clasei a XI‑a au încheiat participarea în proiectul Anti‑trafficking trainings for the Theological Seminary students from Muntenia and Dobrogea Mitropolia, iar pentru elevii clasei a XII‑a A, absolvenți în anul 2014, a sunat din nou clopoțelul, la revederea după 10 ani de la finalizarea studiilor seminariale.
„Proiectul Anti‑trafficking trainings for the Theological Seminary students from Muntenia and Dobrogea Mitropolia s‑a desfășurat la inițiativa și cu sprijinul Patriarhiei Române și al fundației partenere, International Orthodox Christian Charities, și a avut drept scop conștientizarea pericolului reprezentat de traficul de persoane. Activitățile din cadrul proiectului au fost realizate și monitorizate de părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță, președinte al Federației Filantropia, de Claudia Preduț, trainer, precum și de Alexandra Mararu, manager de proiect, fiind coordonate de profesoara Elena Eni, consilierul școlar al instituției de învățământ, pe parcursul acestui an școlar”, ne‑a transmis pr. prof. Cristian Marius Dima, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău.
În luna martie 2024, formatorii au asistat la una dintre orele de dirigenție în tematica proiectului, măiestrit coordonate de profesoara Eni, și au împărtășit aprecierile lor față de profesionalismul doamnei diriginte și față de implicarea sa exemplară, față de prestația și interesul elevilor, precum și față de dinamica managementului școlii teologice, așa cum au mărturisit în cadrul întâlnirii de monitorizare.
La finalul lunii mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la Muzeul Bisericesc Eparhial, elevii participanți au fost premiați de către reprezentanții managementului proiectului. A fost evidențiată contribuția de excepție a dirigintei Elena Eni la atingerea obiectivelor de învățare, urmare a formării inițiale a dumneaei și a lecțiilor tematice susținute, iar elevii au împărtășit feedbackul lor. Părintele director a creionat contextul nonformal cu care se articulează acest proiect în economia ofertei educaționale extrașcolare a Seminarului, în cadrul căreia s‑au mai desfășurat proiecte europene cu tematică asemănătoare, dar cu alți beneficiari, și unde au loc și alte sesiuni și ateliere de informare și formare a competențelor pentru responsabilitate civică și socială, alături de celelalte demersuri formative specifice învățământului teologic preuniversitar. Avem încredere că preocuparea constantă pentru oferta echilibrată de activități școlare și extrașcolare, propusă seminariștilor buzoieni, va spori rolul și roadele prezenței și lucrării lor - începută încă de acum - în comunitățile din care vin.
Al doilea eveniment, revederea după 10 ani de la absolvirea Seminarului, a început încă de dimineață, prin săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din Buzău. La final, au fost săvârșite slujba Parastasului pentru profesorii, elevii și ostenitorii Seminarului Teologic, trecuți la cele veșnice, și o slujbă de mulțumire pentru darurile pe care Dumnezeu le‑a revărsat asupra elevilor de altădată în cei zece ani de la finalizarea studiilor seminariale.
Cursul festiv a avut loc în sala de clasă în care elevii clasei a XII‑a A, promoția 2014, și‑au petrecut cei patru ani de liceu. Diriginta, prof. Nicoleta Moraru, a strigat catalogul și, rând pe rând, elevii și profesorii au depănat amintiri și și‑au împărtășit bucuriile, împlinirile și năzuințele. Părintele profesor Cristian Marius Dima, directorul Seminarului, le‑a adresat foștilor elevi un cuvânt de bun‑venit „acasă”, le‑a prezentat prioritățile înnoitei școli teologice buzoiene, pe linie educațională și duhovnicească, și și‑a exprimat nădejdea că semințele sădite de fiecare profesor în mințile și inimile învățăceilor înfloresc și rodesc la vremea cuvenită.