De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Momente de bucurie și împlinire la o parohie din Gorj
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit duminică, 9 octombrie, slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Proroc Ilie” a Parohiei Gornăcel din comuna Schela, județul Gorj. Ierarhul a săvârșit și Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la finalul căreia a acordat distincții binefăcătorilor lăcașului de rugăciune.
În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța slujbei de sfințire a unui lăcaș: „Sfințirea bisericii este un eveniment cu totul special în viața unei parohii. În primul rând, noi ne rugăm Bunului Dumnezeu să sfințească lucrarea mâinilor noastre. Apoi, cinstim memoria înaintașilor noștri, ne rugăm pentru cei care au construit biserica și care au lăsat după ei această frumusețe, această casă a lui Dumnezeu în care venim să ne rugăm. La sfințirea bisericii avem parte de o slujbă cu totul aparte, la care participă atât de mulți preoți, cu arhiereul și cu toți credincioșii, moment în care ne aducem aminte de cele spuse de Mântuitorul Hristos: «Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor» (Matei 18, 20). Domnul, chiar dacă S-a înălțat la ceruri, este prezent în viața noastră și în sufletele noastre, mai ales prin Taina Sfântului Botez, când ne-am îmbrăcat cu Mântuitorul Iisus Hristos”. În continuare, Părintele Mitropolit a explicat pasajul evanghelic al acestei duminici, ce relatează minunea învierii tânărului din Nain.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Viorel Pupăză a primit, din partea Mitropolitului Olteniei, rangul de iconom stavrofor, iar mai mulți credincioși au primit gramate de mulțumire pentru sprijinirea lucrărilor de restaurare și înfrumusețare a sfântului lăcaș. Potrivit actului de târnosire, Biserica „Sfântul Proroc Ilie” a fost sfințită în anul 1956 de Mitropolitul Firmilian. În anul 2014 au început lucrările de restaurare a picturii, care au fost finalizate în anul 2019, în perioada următoare fiind restaurat exteriorul sfântului lăcaș.