La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Momente de emoţie pentru absolvenţii Seminarului Teologic din Suceava
Elevii din clasele a XII-a de la Seminarul Teologic „Mitropolitul Dosoftei“ din Suceava au sărbătorit marţi, 26 mai 2015, încheierea celor patru ani de studiu. Tinerii, alături de profesori şi de părinţi, s-au bucurat de prezenţa la eveniment a Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
În semn de recunoştinţă pentru anii de educaţie şi formare duhovnicească din cadrul Seminarului Teologic Suceava, un sobor de preoţi a oficiat un Te Deum, iar la strană au cântat elevii absolvenţi. Cuvântul ierarhului a subliniat valoarea învăţământului teologic pentru un adolescent, dar şi motivaţiile pentru care absolvenţii ar trebui să aprofundeze cunoştinţele dobândite în seminar. „Să nu vă lăsaţi înşelaţi de tentaţiile lumii de astăzi. Să luaţi aminte şi să descoperiţi suflete curate şi conştiinţe deosebite în toate straturile sociale, la toate vârstele. Pe aceşti oameni să-i descoperiţi şi să-i aveţi la inimă ca pilde, ca părinţi, ca dascăli duhovniceşti“.
În încheiere, Înaltpreasfinţitul Pimen s-a folosit de un cuvânt din Sfânta Scriptură. „Cea mai de preţ comoară pentru om este munca. Prin muncă se înţelege cea pentru agonisirea pâinii cea de toate zilele, dar şi pentru agonisirea hranei de suflet, prin nevoinţe duhovniceşti. Să ne putem stăpâni în anumite momente, să fim iertători şi, nu în ultimul rând, mulţumitori lui Dumnezeu şi oamenilor“, a accentuat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, oferindu-le tinerilor teologi un moment de meditaţie şi de rugăciune, cu gândul la drumul care-i aşteaptă în viaţă.