În seara zilei de duminică, 22 decembrie, de la ora 18:00, la biserica Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din sectorul 2 al Capitalei va avea loc tradiționalul concert de colinde „Iată, vin colindători!”, ajuns la
Momente de înălțare duhovnicească pentru credincioșii de la Dunărea de Jos
Zilele de sărbătoare care s-au succedat la sfârșitul săptămânii trecute au reprezentat momente de înălțare duhovnicească pentru credincioșii ambelor municipii reședință de județ din Arhiepiscopia Dunării de Jos. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a vizitat comunități din Brăila și Galați cu prilejul pomenirii Sfântului Ierarh Nicolae și a Sfintei Mucenițe Filofteia, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, încheind săptămâna în mijlocul credincioșilor de la Catedrala Arhiepiscopală din Galați.
Seria manifestărilor liturgice, misionare, cultural-educative și social-filantropice desfășurate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii ocrotitorului spiritual al municipiului Brăila a culminat în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, 6 decembrie, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian în biserica brăileană închinată ierarhului Mirelor Lichiei.
Spre bucuria credincioșilor, cu prilejul sărbătoririi hramului bisericii, moaștele Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfinților tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de la Eghina și Luca al Crimeii din patrimoniul Reședinței Arhiepiscopale au fost așezate spre închinare în proximitatea lăcașului de cult.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evocat modelul oferit de Sfântul Ierarh Nicolae ca apărător al dreptei credințe și învățător al blândeții și iubirii de semeni, evidențiind activitățile pastoral-misionare desfășurate în această perioadă în cetatea Sfântului Nicolae de la Dunărea de Jos.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a premiat 20 de elevi brăileni care au obținut rezultate deosebite la învățătură și a oferit daruri copiilor prezenți la slujbă.
Sâmbătă, 7 decembrie, la sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș, Arhiepiscopul Dunării de Jos a vizitat parohia gălățeană aflată sub ocrotirea ei, rostind un cuvânt de învățătură la finalul Sfintei Liturghii, despre viața blândă, curată și plină de iubire față de cei sărmani a Sfintei Filofteia, model pentru fiecare creștin în urcușul către praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.
La final, un grup de copii de la Școala Gimnazială Nr. 22 din Galați împreună cu ceilalți copii prezenți la hram au susținut un concert de colinde tradiționale și alte cântări bisericești specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.
Prin implicarea membrilor Consiliului și Comitetului parohial, aproximativ 700 de persoane au primit daruri din partea parohiei cu prilejul sărbătoririi hramului. Între cei care au primit daruri s-au numărat și 30 de vârstnici nevoiași, singuri și bolnavi, asistați în cadrul Centrului multifuncțional de servicii sociale „Speranțe pentru vârsta a III-a” din Galați.
În aceeași zi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii acestui sfânt lăcaș trecuți în veșnicie. La slujbă au participat membrii Permanenței Consiliului eparhial, slujitorii catedralei și credincioși gălățeni. La final, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre faptele mărețe săvârșite de înaintași și a evidențiat nevoia de a ne ruga și a ne aduce aminte cu recunoștință de cei care au pus bazele și au contribuit la edificarea spirituală și materială a Eparhiei Dunării de Jos, a Catedralei Arhiepiscopale și a Centrului eparhial.
Între ctitorii pomeniți s-au numărat regele Carol I, regina Elisabeta, regele Ferdinand, regina Maria, Patriarhul Nicodim Munteanu, Episcopul Pimen Georgescu și Episcopul Nifon Niculescu.
În Duminica a 27-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca în care ni se prezintă minunea vindecării femeii gârbove. „Pregătirea venirii Domnului, atât de aproape în sufletele și în casele noastre, se arată printr-o persoană, printr-o femeie gârbovită de optsprezece ani în trupul ei, dar negârbovită în sufletul ei, participând dincolo de gârbovirea ei trupească la ridicarea sufletească deasupra bolii. De aceea, Domnul, în templu, îi ridică și trupul punând mâinile Sale cu har și arătându-i, pentru noi toți, calea de vindecare în zi de sărbătoare. De atunci, a rămas în sfânta noastră Biserică toată rugăciunea, toate sfintele slujbe și, mai ales, Sfântul Maslu ca o șansă de ridicare sufletească din toate bolile trupești și de chemare a Doctorului și Vindecătorului nostru, care a lăsat în Biserică, preoților Săi, puterea de a pune mâinile Lui peste toate gârbovirile noastre”, a spus Înaltpreasfinția Sa.