Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Momente de rugăciune pentru persoanele din sistemul penitenciar tulcean
În ajunul prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii penitenciarelor, 28 iunie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s-a aflat din nou în mijlocul deținuților din Penitenciarul Tulcea, pentru oficierea slujbei Vecerniei cu Litia, cu prilejul sărbătoririi și hramului capelei din incinta instituției.
La slujbă au luat parte aproximativ 70 de persoane private de libertate, cărora Preasfinția Sa le-a vorbit despre viața și activitatea Sfinților Apostoli și despre faptul că ei sunt considerați ocrotitorii penitenciarelor, la final oferindu-le celor prezenți daruri din partea Centrului eparhial.
În semn de mulțumire și apreciere a misiunii în mijlocul celor privați de libertate, ierarhul a primit din partea conducerii unității o icoană pictată pe sticlă și un cuvânt de recunoștință. Duminică, 30 iunie, cu prilejul prăznuirii Soborului Sfinților Apostoli, Preasfințitul Părinte Visarion s-a aflat la hramul Schitului Periprava din Delta Dunării, metoc al Mănăstirii Cocoș, pentru oficierea Sfintei Liturghii la Altarul de vară al acestuia. La slujbă au luat parte alături de soborul slujitorilor și numeroși credincioși din zonă sau veniți de departe. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a vorbit celor prezenți despre chemarea la apostolat, despre viața și pătimirile Sfinților Apostoli pentru misiunea de propovăduire a cuvântului Sfintei Evanghelii în lume.
Un moment special a fost oficierea parastasului în memoria foștilor deținuți din lagărul de exterminare de la Periprava.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Visarion a vizitat monumentala biserică din Chilia, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, supranumită Catedrala Deltei Dunării, recent restaurată cu fonduri europene, precum și capela penitenciarului din Chilia Veche, unde a oficiat o nouă slujbă pentru persoanele de aici.
În perioada anilor 50-60 ai secolului 20, la Periprava, în cel mai estic loc din Delta Dunării, a funcționat în vremea regimului comunist o colonie de muncă unde au suferit și au murit mii de oameni, mărturisitori și martiri creștini cunoscuți și necunoscuți, printre care și mulți preoți și cântăreți bisericești.