Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Momente de sărbătoare pentru o parohie din Dâmbovița
Numeroși credincioși, dintre care mulți tineri, au participat duminică, 26 mai, la slujba de sfințire a bisericii Parohiei Gura Vulcănii, comuna Vulcana Pandele, județul Dâmbovița, după ample lucrări de reabilitare, restaurare și înfrumusețare.
Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, din sobor făcând parte clerici de la Centrul eparhial, din comunitate și de la parohii vecine.
Actul de sfințire a bisericii a fost citit de părintele Ionuț Adrian Ghibanu, vicar eparhial, după care părintele Iulian Rainea, protopop al Protoieriei Pucioasa, și părintele paroh Ionel Topor au mulțumit ierarhului locului, precum și tuturor celor implicați în reabilitarea istoricei biserici parohiale.
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon a arătat, în cuvântul său, că sfințirea unei biserici - adevărată poartă a cerului pentru comunitate - reprezintă un eveniment dumnezeiesc și omenesc prin reverberațiile sale sacre, precum și unul cultural și național, pentru că un sfânt lăcaș intră în patrimoniul spiritual al neamului. Din acest motiv, un astfel de moment solemn ne oferă posibilitatea de a înțelege mai bine rolul și rostul deosebit de important pe care Biserica îl are în societate, pentru că ea mediază legătura dintre Cer și pământ, dintre Dumnezeu și oameni, dintre cele veșnice și cele vremelnice, aducând pecetea durabilității și a nemuririi, a mai explicat Înaltpreasfinția Sa.
La final, ierarhul a acordat rangul de iconom stavrofor pr. paroh Ionel Topor, dar și Diploma mitropolitană de recunoștință ctitorilor, binefăcătorilor și restauratorilor.
La eveniment au luat parte autorități naționale, județene și locale care au dorit, cu acest prilej, să fie alături de credincioșii Parohiei Gura Vulcănii.
Biserica Parohiei Gura Vulcănii datează din anul 1779, iar lucrările de conservare-restaurare, amenajare și înfrumusețare au fost realizate între anii 2022 și 2024, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.