În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Momente festive în Mitropolia Olteniei
La finele săptămânii trecute, vineri, 18 iulie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a inaugurat începerea lucrărilor la noul sediu al Tribunalului Dolj. În aceeaşi zi, Mitropolitul Olteniei a participat la activităţile festive organizate în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova, cu ocazia întoarcerii ostaşilor români din Afganistan.
Cetatea Băniei a găzduit la finele săptămânii trecute mai multe activităţi festive închinate urbei, în contextul protocolului de promovare a oraşului în competiţia pentru a deveni „Capitală cultural-europeană“. Pe lista manifestărilor organizate cu acest prilej s-a numărat inaugurarea începerii lucrărilor la noul sediu al Tribunalului Judeţean, întoarcerea ostaşilor români din Afganistan şi cea de a doua ediţie a Festivalului internaţional „Adrian Păunescu“.
„Toate acţiunile noastre trebuie să fie însoţite de credinţă, nădejde şi dragoste“
Evenimentul dedicat încheierii misiunii Armatei României în provincia Zabul, din teatrul de operaţii Afganistan, a fost deschis prin binecuvântarea arhierească şi cuvântul duhovnicesc al IPS Părinte Mitropolit Irineu. Au fost prezenţi la eveniment oficialităţi militare, în frunte cu ministrul apărării naţionale Mircea Duşa, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, precum şi o delegaţie a partenerilor militari americani din Afganistan. Alături de militarii Batalionului 20 Infanterie „Dolj“, au defilat pe strada Alexandru Ioan Cuza detaşamente de militari cu drapelele de luptă ale marilor unităţi şi unităţilor care au participat la operaţiunea din Afganistan, în total peste 1.000 de militari.
În cadrul ceremonialului, preoţii militari ai Garnizoanei Craiova au săvârşit o slujbă de Te Deum, la finalul căreia IPS Irineu a rostit un cuvânt de învăţătură. În acest context, Părintele Mitropolit a subliniat rolul credinţei în împlinirea cu succes a misiunilor la care participă ostaşii români. „De fiecare dată când fiii patriei pleacă în misiuni departe de ţară, ne rugăm Bunului Dumnezeu să se întoarcă acasă sănătoşi şi victorioşi. Apoi, când se întorc, ne rugăm şi Îi mulţumim lui Dumnezeu că s-au întors printre noi cu bine. Totodată, îi plângem pe cei care şi-au dat viaţa în aceste misiuni şi au lăsat în urma lor durere, întristare şi suspin. Îi pomenim în rugăciuni şi îi cinstim ca pe nişte eroi. Să fim conştienţi de faptul că toate acţiunile noastre trebuie să fie însoţite de credinţă, nădejde şi dragoste. Numai prin credinţă dobândim curaj, speranţă, încredere, bărbăţie şi abnegaţie. Prin credinţă devenim solidari unii faţă de alţii şi nu ne temem de duşmani, pentru că în credinţă înfloreşte nădejdea în Dumnezeu, Căruia ne rugăm permanent ca să aducă pacea şi liniştea în lume“, a spus IPS Irineu.
În ultimii 12 ani, peste 25.000 de militari români au desfăşurat misiuni în Afganistan, reprezentând echivalentul a 30 de batalioane ale Forţelor Terestre, la care s-au adăugat 550 de misiuni ale Forţelor Aeriene care au cumulate peste 10.000 ore de zbor. Începând cu anul 2006, militarii români au asigurat securitatea zonei Zabul, dislocând aici mai multe detaşamente ce au însumat 16 rotaţii. 23 de militari au căzut la datorie în teatrele de operaţii din Afganistan, iar aproximativ 130 au fost răniţi.
„Legea este rostirea lui Dumnezeu în propria noastră existenţă“
Cea de a doua activitate, marcată de prezenţa IPS Părinte Mitropolit, a fost inaugurarea începerii lucrărilor la noul sediu al Tribunalului municipal. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de IPS Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi. La manifestare au fost prezenţi, alături de reprezentanţii instituţiilor juridice locale şi centrale în frunte cu ministrul justiţiei Marius Cazanciuc, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea, ministrul apărării naţionale Mircea Duşa, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, numeroşi invitaţi. În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, IPS Părinte Mitropolit Irineu a scos în evidenţă legătura indisolubilă dintre lege, om şi Dumnezeu. „Dreptul îşi are rădăcina în legea divină, în porunca lui Dumnezeu. Legea este rostirea lui Dumnezeu în propria noastră existenţă, deoarece ontologia dreptului se află în legea naturală. Nu există drept fără om şi nu există om fără Dumnezeu. Indiferent cât de mult se spune că legea este produsul evoluţiei societăţii în ansamblu, trebuie să recunoaştem că legea este produsul persoanei şi persoana este aceea care trebuie promovată şi respectată“, a conchis IPS Irineu.
Noua clădire care va adăposti Tribunalul Dolj este parte a proiectului „Reforma sistemului judiciar“, finanţat de Banca Mondială, cu privire la obiectivul „Sediu Tribunal Dolj“, ce se va desfăşura pe o perioadă de doi ani. Noul sediu va dispune de spaţii corespunzătoare şi toate facilităţile şi dotările necesare pentru buna făptuire a actului de justiţie.
În aceeaşi zi, vineri, 18 iulie, în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova, a avut loc deschiderea celei de a doua ediţii a Festivalului internaţional „Adrian Păunescu“. Organizat de familia marelui poet, în parteneriat cu Primăria municipală, evenimentul a adunat laolaltă personalităţi consacrate ale vieţii culturale din ţară. (Diac. Gheorghe Cioiu)