Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Monument al eroilor reconstruit în localitatea Rezina
Un monument dedicat eroilor din Primul Război Mondial şi Grănicerilor din Compania VIII Rezina căzuţi la datorie a fost inaugurat marţi, 10 decembrie, în localitatea Rezina (Republica Moldova). Acesta a fost sfințit de un sobor de preoţi din Iași, Suceava și Chișinău, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, și a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Monumentul a fost reconstruit la iniţiativa avocatului Iulian Rusanovschi, reprezentantul Asociației „Monumentum”, și în colaborare cu Primăria Rezina, după ce în 1945 a fost distrus. Înalt de 7 metri, obeliscul din piatră este străjuit de un vultur cruciat și împrejmuit cu 9 piloni sculptați la Cosăuți, fiind amplasat pe locul său de altădată. La eveniment au fost prezenți elevii Liceului „Evrika” din Râbnița și liceeni din Rezina.
De la București a fost prezent deputatul Constantin Codreanu, care, alături de Marcel Gherboveț, reprezentantul Consulatului General al României la Bălți, a îndemnat românii basarabeni să păstreze memoria eroilor. La rândul său, istoricul Ion Negrei a numit acest monument o piatră de hotar, o bornă care are menirea să dea mărturie generațiilor viitoare despre eroismul celor care au căzut în luptele de reîntregire.
Avocatul Iulian Rusanovschi a mulțumit persoanelor care au susținut inițiativa de reconstruire a monumentului și a îndemnat tinerii să nu părăsească țara.