În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Monument închinat eroului Emil Rebreanu, la Palanca
Peste 500 de credincioşi au asistat sâmbătă, 10 noiembrie, la inaugurarea şi sfinţirea noului monument închinat eroului Emil Rebreanu. Slujba de sfinţire a fost oficiată de IPS Ioan şi PS Ioachim Băcăuanul, alături de un sobor de preoţi. Edificiul se află pe locul unde a murit şi a fost înmormântat eroul Emil Rebreanu, fratele scriitorului Liviu Rebreanu.
Înalt Preasfinţitul Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, au sfinţit sâmbătă, 10 noiembrie, un monument închinat eroului Emil Rebreanu. Evenimentul a avut loc în parohia Palanca, Protopopiatul Moineşti, şi a adunat deopotrivă preoţi, cadre militare şi autorităţi. Emil Rebreanu a fost omorât în anul 1917 de armata austro-ungară în localitatea Palanca. La eveniment au asistat peste 500 de oameni care au intonat cântece patriotice la finalul ceremonialului religios şi militar. La manifestare a fost prezent şi Ilderim Rebreanu, ultimul reprezentant al familiei Rebreanu. "IPS Ioan a amintit în cuvântul adresat celor prezenţi că funia cu care a fost spânzurat Emil Rebreanu nu a făcut altceva decât să unească cele trei provincii: Transilvania, Moldova şi Ţara Românească. Înalt Preasfinţia Sa a adăugat că prin acest act s-a dorit dezbinarea celor trei ţări. PS Ioachim Băcăuanul a felicitat organizatorii evenimentului, dar şi pe cei care au contribuit la ridicarea monumentului. Preasfinţia Sa a remarcat că amintirea de faptele vitejeşti ale eroilor este o datorie sacră a noastră, ca fii ai Bisericii Ortodoxe. Totodată, amintirea de eroii care şi-au dat viaţa pentru patrie este o mărturie vie că ţara noastră are un viitor, întrucât ne raportăm la trecut", a relatat pr. Costel Mareş, protopop al Protopopiatului Moineşti. Monumentul eroului Emil Rebreanu este situat în imediata apropiere a pasului Ghimeş - Palanca, judeţul Bacău. În anul 1920, căpitanul Procopiu Strat, membru al familiei Rebreanu, a identificat mormântul, punând o cruce din mesteacăn şi a împrejmuit locul. La data de 7 septembrie 1921 Liviu Rebreanu face o adresă către Societatea Monumentelor eroilor cazuţi în război, cerând exhumarea fratelui său, eroul martir Emil Rebreanu. Societatea trimite adresa la garnizoana militară şi Prefectura din Bacău pentru organizarea onorurilor cuvenite. Ceremonia reînhumării eroului are loc pe 2 octombrie 1921, fiind urmată de înălţarea monumentului comemorativ, finalizat în anul 1922 prin grija aceleiaşi societaţi. Noul monument a fost ridicat în acest an de către Primăria Palanca şi de către Asociaţia "Emil Rebreanu".