Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Mucenicul Dimitrie cinstit la București de Arhiepiscopul Ciprului
De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sâmbătă, 26 octombrie, mii de credincioși rugători au venit pe Colina Patriarhiei din București, unde au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, împreună cu un sobor de ierarhi români și străini, la Altarul de vară din proximitatea Catedralei Patriarhale.
Din soborul de ierarhi care s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Noua Justiniana şi al Întregului Cipru, au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Nectarie, Mitropolit de Kition (Cipru); Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naousa și Kampania (Grecia); Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, a vorbit despre vocația sfințeniei, mai ales în vremurile în care creștinii erau prigoniți: „Foarte multe dureri, încercări și persecuții s-au aflat în viața Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ale cărui sfinte moaște se află în cetatea Tesalonicului, pe care popoarele din Balcani, dar și, în general, întreaga Ortodoxie îl cinstesc astăzi. A trăit în prima epocă creștină, epocă în care toți cei care doreau să trăiască o viață întru Hristos au avut de suferit. Cu siguranță că viața creștină este grea în orice epocă am trăi. (...) Creștinismul are o tradiție de peste 20 de secole. Drumul cel greu al sfințeniei l-au parcurs mulți oameni înaintea noastră, lăsând în urma lor un model de viață pe care să-l urmăm. În epoca în care a trăit Sfântul Dimitrie, la sfârșitul secolului al 3-lea, Biserica lui Hristos era încă persecutată. Fiecare creștin trebuia să asculte doar glasul său lăuntric, așa cum a făcut-o Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, chiar dacă i-a fost greu. Sfântul Dimitrie a fost de origine greacă, închinător la idoli. I-a fost foarte greu să nege dumnezeii strămoșilor săi, precum și tradițiile țării sale ca să urmeze un Dumnezeu necunoscut. Cu toate acestea, a depășit această mentalitate, chiar dacă vârsta și pregătirea sa somatică i-ar fi oferit un viitor strălucit în armată. Iată că și-a jertfit viitorul pentru a urma o viață întru Hristos. Nu a ținut cont de educația sa, nici de funcția pe care o deținea în armată, fiind conducătorul cetății Tesalonicului. Întrucât creștinismul se afla sub persecuție, el a renunțat la funcțiile sale, precum și la viața sa pentru a-L câștiga pe Hristos”.
În continuare, Preafericirea Sa a evidențiat repere duhovnicești din viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, pe care le putem urma și în zilele noastre. „Cinstindu-l, astăzi, pe Sfântul Dimitrie, primim mesaje pentru viață din martiriul și viața sa. În primul rând, ne transmite, prin exemplul său, faptul că doar lângă Mântuitorul nostru Iisus Hristos putem găsi adevărata bucurie și împlinire. Noi, oamenii, căutăm bucuria, în general, în lucrurile materiale, în funcțiile publice sau în reușitele noastre științifice. Sfântul Dimitrie avea o avere foarte mare și ar fi avut posibilitatea să dobândească și mai multă avere. Deținea o funcție foarte înaltă în societate și în armată și ar fi putut să obțină funcții și mai mari. Ar fi putut să înainteze cât de mult ar fi vrut. S-a lipsit de acestea, că toate deșertăciuni sunt (Filipeni 3, 8), așa le-a considerat, în comparație cu slava lui Dumnezeu. Sfântul Dimitrie ne cheamă astăzi să-i fim urmași. Activitatea sa misionară, chiar și în interiorul închisorii, precum și scopul său de a aduce mai aproape de Hristos măcar un om, în fiecare zi, ar trebui să ne inspire și pe noi. Lumea din ziua de astăzi se clatină, are nevoie de îndrumare. Îndrăzneala sa și jertfelnicia sa de a-l binecuvânta pe Nestor, din interiorul temniței, în drumul său către Lie, reprezentantul ateismului din vremea aceea, ne trimit un mesaj puternic: că viața este cel mai mare dar, deci, nu avem voie să o luăm nici pe a noastră, nici pe a altcuiva”, a spus Arhiepiscopul Ciprului.
La orele dimineții, aproximativ 10.000 de pelerini așteptau deja în împreună-rugăciune pe calea spre sfinții lui Dumnezeu, informează Basilica.ro.