În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Municipiul Constanța și‑a sărbătorit ocrotitorii spirituali
Cel mai cunoscut oraș de pe litoralul românesc și una dintre cele mai vechi așezări umane din țara noastră, municipiul Constanța, și-a sărbătorit duminică ocrotitorii spirituali, Sfinții Mari Împărați întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena. Aceștia au fost cinstiți printr-un bogat program liturgic la care a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Manifestările liturgice au debutat sâmbătă, 20 mai, prin organizarea unei impresionante procesiuni de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța până la biserica închinată Sfinților Împărați Constantin și Elena din oraș, în cadrul căreia au fost purtate raclele ce adăpostesc fragmente din cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, respectiv ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, a transmis TRINITAS TV.
La Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, alaiul procesional a fost întâmpinat în sunetele clopotelor, cu cântări de laudă adusă primilor împărați creștini. După ce raclele au fost așezate spre închinare, ierarhul tomitan a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În ziua de pomenire a Sfinților Împărați, chiriarhul tomitan a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Altarul amenajat pe esplanada din fața bisericii închinate Marilor Împărați. La finalul sfintei slujbe, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat legătura dintre Sfinții Împărați Constantin și Elena și orașul Constanța.
„Astăzi este pomenită ocrotirea acestui oraș. Puține orașe sunt botezate cu nume de sfinți. Între acestea, primul din țara noastră este Constanța, botezat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare. El a avut mare apreciere pentru orașul nostru pentru că, fiind primul împărat creștin, a auzit de vrednicia înaintașilor noștri. În aceste ținuturi au început pelerinajele, pentru că aici avem sfinți începând din primul veac, pe Sfinții Apostoli, apoi pe sfinții martiri din veacurile al 3-lea și al 4-lea. Acest oraș este botezat, având menirea a-i duce pe fiii credincioși din timpul acesta la vrednicia înaintașilor din vremea Sfinților Apostoli, a sfinților monahi și mucenici. Ne bucurăm că și astăzi păstrăm această tradiție, organizând în ajun pelerinaj de la catedrală la această biserică și facem această Liturghie aici pentru toți locuitorii acestui oraș”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
De asemenea, în cuvântul său, ierarhul tomitan le-a vorbit credincioșilor prezenți și despre activitatea Sfinților Împărați, și despre modul cum aceștia i-au ajutat pe creștini, prin oprirea persecuțiilor și prin legile emise care le acordau lor drepturi egale cu ale tuturor celorlalți cetățeni ai imperiului.