Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Mutaţiile religioase în Europa contemporană“
Eileen Barker, profesor de sociologia religiei la London School of Economics, a susţinut ieri, 24 aprilie, o conferinţă cu titlul "Mutaţiile religioase în Europa contemporană. Sectele şi noile mişcări religioase". Evenimentul s-a desfăşurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti şi a fost organizat de Centrul de Studii şi Documentare "Societate, Drept, Religie".
Prof. Eileen Barker a explicat mai întâi care sunt principalele modificări din punct de vedere religios care au avut loc în societatea contemporană, referindu-se în mod special la secularizare, globalizare, individualizarea şi diversificarea religiei, intensificarea fundamentalismului religios şi proliferarea sectelor, denumite de cercetătorii în sociologia religiilor NMR - "Noi Mişcări Religioase". Profesorul a explicat că, deşi nu se poate folosi un discurs generalizat despre Noile Mişcări Religioase din cauza multelor diferenţe dintre ele, există totuşi o serie de caracteristici comune: majoritatea se află la prima generaţie de membri, mulţi dintre ei recent convertiţi; nu sunt reprezentanţi tipici ai populaţiei, au lideri carismatici care nu aderă la reguli sau tradiţii şi, ca atare, sunt impredictibili; au structuri ierarhice autoritare, iar comunicarea la nivelul grupării se face doar pe verticală; au o perspectivă dihotomică asupra lumii, operând cu distincţii stricte între bine şi rău, credincioşi şi păcătoşi etc.; se schimbă mult mai rapid şi mai radical decât mişcările religioase mai vechi, întâmpină deseori suspiciunea şi antagonismul non-membrilor. Tot în cadrul conferinţei, participanţii au putut viziona câteva fotografii care ilustrează aspecte ale activităţilor NMR, pe marginea cărora prof. Eileen Barker a intervenit cu comentarii şi cu informaţii din cercetările de teren pe care le-a efectuat pe întreg mapamondul. Totodată, profesorul britanic a explicat cum au gestionat autorităţile statale şi Bisericile tradiţionale acest fenomen al înmulţirii mişcărilor religioase în diferite regiuni ale Europei. "Este util să investigăm noile mişcări religioase şi să le putem răspunde punctual atunci când este vorba despre ceva periculos pentru societate şi spiritualitate. Cu alte cuvinte, trebuie să înţelegem cum gândesc alţii, pentru a le putea răspunde în mod inteligent şi informat", ne-a declarat prof. Eileen Barker. Prof. Eileen Barker desfăşoară o amplă muncă de cercetare în sociologia religiilor, fiind şi preşedintele fondator al INFORM - Information Network Focus on Religious Movements din Londra. În România a studiat mişcarea religioasă Noul Ierusalim. Vizita pe care o efectuează la noi în ţară în această perioadă este ocazionată de o conferinţă internaţională care se desfăşoară la Iaşi. La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti s-a aflat ieri la invitaţia lect. Laurenţiu Tănase, coordonatorul Centrului de Studii şi Documentare "Societate, Drept, Religie", care a fost şi moderatorul conferinţei. "Prin informaţiile şi interpretările pe care ni le-a prezentat, doamna profesoară Eileen Barker a reuşit nu doar ca să ne descrie cât de complex este fenomenul religios, ci ne-a ajutat să înţelegem şi cauzele care generează multitudinea de secte, de organizaţii şi de noi grupări religioase", ne-a declarat lect. Laurenţiu Tănase.