Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Muzeu de obiecte vechi bisericeşti inaugurat la Gyula
Joi, 13 noiembrie, în oraşul de reşedinţă al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, la Gyula, a avut loc inaugurarea muzeului de obiecte vechi bisericeşti al eparhiei. Slujba de binecuvântare a sediului instituţiei a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, şi Preasfinţitul Părinte Siluan, chiriarhul locului.
Alături de cei doi ierarhi, la momentul festiv de inaugurare a sediului Muzeului Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria au participat numeroşi clerici şi credincioşi ai eparhiei, reprezentanţi ai statului ungar şi ai diplomaţiei româneşti de la Budapesta, dar şi oaspeţi din ţară. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, muzeul a fost pus sub ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni. În deschidere, Preasfinţitul Părinte Siluan a vorbit celor prezenţi despre importanţa acestui eveniment pentru comunitatea românească de aici.
„Colecţia de obiecte vechi bisericeşti a eparhiei a început să ia fiinţă în anul 1989, când toate obiectele bisericeşti de valoare de la parohiile noastre au început să fie adunate la Vicariatul Ortodox Român de la Jula, din vremea aceea, devenit mai târziu episcopie, unde aceste obiecte îşi aşteptau ceasul în care să intre din nou în circuitul public, pentru a aduce mărturie tuturor despre vechimea şi valoarea acestei comunităţi. Această colecţie a fost realizată în principal în decurs de doi ani (1989-1991), dar adunarea obiectelor bisericeşti a continuat mereu, de atunci şi până astăzi, şi ea a cuprins piese bisericeşti împărţite în patru domenii: obiecte de cult, folosite la sfintele slujbe, icoane pe sticlă şi lemn, cărţi vechi de cult şi textile bisericeşti“, a precizat PS Siluan.
De asemenea, ierarhul a subliniat sprijinul de care s-a bucurat Episcopia Ortodoxă Română a Ungariei din partea statului ungar, în vederea înfiinţării acestui muzeu şi, totodată, a mulţumit celor două muzeografe, Emilia Martin şi Elena Ciobai Munteanu, care s-au ocupat îndeaproape de inventarierea şi organizarea tuturor obiectelor de patrimoniu, dar şi de prezentarea într-un album dedicat lor, numit „Vestigiile Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria“, apărut în română şi maghiară. În cadrul evenimentului, Emilia Martin şi Elena Ciobai Munteanu au fost distinse cu Diploma omagială şi medalia Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în semn de apreciere pentru întregul efort depus în realizarea muzeului.
La eveniment a fost prezent şi cel dintâi chiriarh al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a adresat un cuvânt de felicitare şi binecuvântare clericilor şi credincioşilor de aici cu prilejul acestui moment istoric pentru comunitatea ortodoxă românească din Ungaria.
„Ceea ce se găseşte în muzeul care a fost inaugurat prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Siluan a fost pregătit în comunitate de sute de ani. Cei care au trăit în această comunitate şi s-au rugat s-au împărtăşit din Preacuratele Taine ale lui Hristos, din potirele pe care le vedem acum în muzeu, şi s-au rugat în faţa icoanelor expuse aici, s-au bucurat de dincolo împreună cu noi“, a menţionat Preasfinţitul Părinte Sofronie.