Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Muzeul Universităţii din Bucureşti a fost redeschis
Muzeul Universităţii din Bucureşti, situat în aripa stângă a Palatului Facultăţii de Drept din Bd. Mihail Kogălniceanu, a fost redeschis ieri, 16 iulie, în urma unor ample lucrări de restaurare şi modernizare.
La eveniment au fost prezenţi: Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice; Emil Constantinescu, fost preşedinte al României şi fost rector al Universităţii Bucureşti; prof. dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, şi conf. dr. Florentina Niţu, prodecan al Facultății de Istorie. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Adaptat la nevoile expoziţionale şi de comunicare actuale, Muzeul Universităţii din Bucureşti îşi propune să ilustreze trecutul prestigios al acestei instituţii, privind către viitor cu încredere în reuşitele care vor consolida poziţia Universităţii ca importantă instituţie de învăţământ superior din România. „Multe instituţii de învăţământ se găsesc între tradiţie şi modernitate. Altele, fără voia lor, pun accentul pe modernitate, întrucât nu au tradiţie, nu au istorie. Din această perspectivă, Universitatea Bucureşti este poate exemplul care ilustrează cel mai bine această legătură între tradiţie şi modernitate. Existenţa acestui muzeu este un moment de bucurie şi de reuşită pentru întreg învăţământul superior românesc care se găseşte între tradiţie şi modernitate”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul educaţiei şi cercetării ştiinţifice.
În continuare, Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti, a subliniat faptul că muzeul arată o faţă frumoasă, luminoasă şi strălucitoare a învăţământului universitar, un dinamism pe care Universitatea din Bucureşti îl cunoaşte mai ales în ultimii 25 de ani. Conf. dr. Florentina Niţu, prodecan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, a evidenţiat principalele modificări realizate în urma modernizării muzeului. „Această instituţie este vie, inclusiv prin acest muzeu, care este o carte de vizită a trecutului, prezentului şi viitorului. Am avut în minte modernizarea şi dinamizarea expunerii, o selecţie riguroasă a obiectelor şi a documentelor expuse, deoarece precedenta expunere era destul de greoaie şi neadaptată epocii în care trăim. Totodată, am introdus studentul în povestea pe care muzeul o narează. De asemenea, am gândit o restructurare tematică a modului de concepere a panourilor, care prezintă istoria Universităţii”, a menţionat Florentina Niţu.
Din punct de vedere tipologic, Muzeul Universităţii din Bucureşti valorifică o gamă largă de exponate: documente, manuscrise, cărţi rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii şi piese de mobilier. „Acest muzeu evidenţiază faptul că începuturile Universităţii sunt legate de şcoala de la Mănăstirea «Sfântul Sava» din Bucureşti şi reaminteşte faptul că începuturile formei moderne a învăţământului superior se datorează Sfântului Constantin Brâncoveanu, domnitorul Ţării Româneşti, care în 1694 reformează această şcoală de la Mănăstirea «Sfântul Sava», cu ajutorul lui Constantin Cantacuzino (...). Dintre facultăţile care fac parte din Universitate se numără şi Facultatea de Teologie Ortodoxă, care a fost ilustrată de mari personalităţi şi profesori. După 1990, muzeul arată iarăşi reluarea legăturilor dintre Universitatea din Bucureşti şi Facultatea de Teologie Ortodoxă, prin reîncadrarea Institutului Teologic de grad universitar ca facultate în Universitate”, a subliniat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.