De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Naşterea Domnului, prilej de bucurie pentru creştini“
La Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ din Iaşi a debutat miercuri, 18 decembrie 2013, concursul naţional interdisciplinar „Naşterea Domnului, prilej de bucurie pentru creştini“, ediţia a IV-a.
Concursul se derulează în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Iaşi, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi şi Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ din Iaşi şi se bucură de participarea a peste 400 de elevi din ciclurile primar, gimnazial şi liceal. Secţiunile competiţiei sunt: desen, film, colaj, Power-Point. Prof. Alla Apopei, inspector pentru proiecte educaţionale în cadrul ISJ Iaşi, a apreciat activitatea bogată de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, felicitând organizatorii pentru implicarea în concurs. Subcomisarul Mădălin Ţăranu, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Iaşi, şi-a exprimat bucuria pentru faptul că instituţia pe care o reprezintă sprijină proiectul „Naşterea Domnului, prilej de bucurie pentru creştini“: „Acest concurs este un prilej de a cheltui energia pe care o au elevii. Este important să ne exprimăm în mod artistic cu privire la ceea ce simţim pe diverse domenii“. Părintele Dănuţ Damaschin, preot misionar de caritate la biserica Maternităţii „Cuza Vodă“ din Iaşi, a explicat tinerilor că lumina din bradul de Crăciun vine din credinţă, din iubire şi din faptele bune: „Crăciunul este venirea lui Dumnezeu în lume. În zilele de Crăciun ne gândim că Dumnezeu atât de mult ne iubeşte, încât vine pe pământ pentru ca noi să fim veşnic împreună cu El. Să nu uitaţi că nimic nu se face în această lume fără Dumnezeu. Creştinii ortodocşi sunt îndemnaţi înainte de Crăciun să se spovedească, să se împărtăşească şi să colinde. Colindul este o rugăciune cântată de veacuri pe meleagurile noastre. În nicio ţară din lume nu găsim colinde mai frumoase ca ale poporului nostru. Colindatul este dovada vie că noi simţim Crăciunul. Să nu uitaţi să fiţi buni şi să-i ajutaţi pe cei dragi care au nevoie de ajutorul nostru“. În continuare, un grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Ioan Neculce“ din Târgu Frumos a susţinut un repertoriu de colinde, apoi au fost admirate câteva din lucrările trimise de copiii din toată ţara la concurs. Prof. de religie Mariana Mujdei, organizatorul concursului, a apreciat sprijinul conducerii Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, reprezentată de prof. Cristian Pravăţ, directorul şcolii. „Conducerea colegiului nostru a sprijinit iniţiativa acestui concurs, fiind alături de noi atât în organizarea expoziţiei, cât şi în lansarea acestuia. De asemenea, suntem sprijiniţi de fiecare dată în organizarea activităţilor colegiului“, a declarat prof. Mariana Mujdei.