De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Nașterea Domnului, vestită la Reședința Patriarhală
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit joi, 20 decembrie, patru cete de colindători. Vestea cea bună a Nașterii Domnului a răsunat în Salonul Sfinților Români al Reședinței Patriarhale, iar un grup de tineri deficienți de auz și vorbire au interpretat colinde în limbaj mimico-gestual.
Primii colindători întâmpinați de Patriarhul României în seara zilei de joi au fost copiii din ansamblul coral al Așezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, județul Suceava, coordonați de protos. Iustin Tănase, dirijor diac. George Mironescu. „Ne bucurăm că în seara aceasta ați venit de la mare depărtare să ne colindați. Acest centru care este deodată tradițional prin credința ortodoxă și modern prin organizare ne arată că această îmbinare între tradiția culturală și buna gospodărire practică este demnă de urmat în toată țara. În Bucovina este de mai multă vreme o tradiție foarte sănătoasă. Vă mulțumim, felicităm pe părintele Iustin Dragomir și pe părintele Iustin Tănase pentru că au grijă de voi și pe maicile de la mănăstirea din apropiere, a cărei biserică a fost sfințită cu câțiva ani în urmă. Toate acestea formează o legătură foarte frumoasă între grija pentru copii, pentru tineri, pentru educația lor, dar și pentru transmiterea frumoaselor noastre tradiții românești: atât colindele, cât și portul popular”, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, membri și colaboratori ai Asociației Studenți pentru Viață din București, coordonați de președintele Eliza Cloțea, au cântat colinde lângă bradul împodobit în Reședința Patriarhală. „Gingășia exprimată în colindele noastre arată atât familiaritatea, cât și legătura de afecțiune cu Pruncul Iisus și o evlavie deosebită pentru Maica Domnului, în care se îmbină uimirea cu bucuria. Este o uimire în fața iubirii milostive a lui Dumnezeu, Care Se face Om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor, dar și a modului în care Se smerește Dumnezeu, Care devine Pruncuț în legănel. Această gingășie a cuvintelor arată finețea sufletului colindătorilor, al celor care compun aceste colinde sau le-au primit și le transmit mai departe. Vă felicităm, vă dorim ajutorul lui Dumnezeu în toată activitatea dumneavoastră și mai ales în lucrarea misionară. Studenți pentru Viață înseamnă studenți angajați pentru promovarea vieții de familie, pentru nașterea de prunci, pentru grija părinților privind educația copiilor și pentru demnitatea poporului român”, a apreciat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Două grupuri de colindători coordonate de preoții Mirel Ilie și Eugen Bucur, slujitori ai Comunității ortodoxe a Surzilor din București, au încheiat seara de colinde din Salonul Sfinților Români. Membri ai Asociației „Oastea Domnului” din București au vestit Nașterea Domnului prin cântări tradiționale, în timp ce un grup de tineri deficienți de auz și vorbire le-au interpretat în limbaj mimico-gestual. „Am văzut cu cât entuziasm, cu câtă bucurie și cu câtă pricepere au exprimat acești tineri colindele. Deși nu pot folosi vocea, prin semne și prin mimica feței au arătat o profundă bucurie și o lumină pe fețele lor care este lumină din lumina Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Felicităm pe părintele Mirel Ilie și pe părintele Eugen Bucur pentru inițiativa lor de a ne colinda, dar și pe toți cei prezenți pentru pregătirea pe care au făcut-o ca aceste colinde să fie foarte bine prezentate”, a încheiat Preafericirea Sa.
Ca în fiecare an, toți colindătorii care au vestit Nașterea Domnului în Reședința Patriarhală au primit daruri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.