De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Naşterea Domnului – vestită la Reşedinţa Patriarhală
Potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, slujitorii şi psalţii Catedralei Patriarhale au binevestit joi, 24 decembrie 2015, Naşterea Domnului Iisus Hristos Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
După oficierea Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi au mers în procesiune cu icoana praznicului Naşterii Domnului la Reşedinţa Patriarhală. Întâistătătorul Bisericii noastre i-a întâmpinat, i-a binecuvântat şi a explicat că tradiţia binevestirii Naşterii Domnului de către copii şi tineri mai întâi, apoi de către preoţii Bisericii, reprezintă o memorie vizuală a evenimentului de la Betleem.
Patriarhul României a arătat că aşa cum odinioară Naşterea Domnului a fost binevestită de îngerii din ceruri şi de păstorii din Betleem, tot aşa şi astăzi, prin analogie, copiii binevestesc precum îngerii Naşterea Mântuitorului Hristos, iar păstorii duhovniceşti, care sunt preoţii, merg în ajun cu icoana Naşterii, binevestind această mare bucurie tuturor credincioşilor din oraşe şi sate. „Această binevestire este lucrarea cea mai necesară a Bisericii. De aceea, considerăm că toate colindele de Crăciun, care se cântă mai ales începând cu sărbătoarea Sfântului Nicolae şi care s-au arătat în toată ţara ca o mare lucrare misionară muzicală, reprezintă o lucrare de binevestire a iubirii nesfârşite a lui Dumnezeu pentru oameni”, a precizat Preafericirea Sa. În continuare, Părintele Patriarh Daniel a explicat că există o legătură între Naşterea Domnului, Care S-a zămislit de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria, şi Taina Botezului din apă şi din Duhul Sfânt. La final, Patriarhul României i-a dăruit părintelui arhimandrit Clement Haralam Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru activitatea de coordonare a slujbelor şi programelor liturgice la Catedrala Patriarhală.