Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Nașterea Domnului vestită prin colind la Biserica Mărcuța
Parohia Mărcuța din sectorul 2 al Capitalei a organizat în seara zilei de vineri, 8 decembrie, cu prilejul apropierii sărbătorii Nașterii Domnului, concertul intitulat „Colindul Mărcuței”. Evenimentele cultural-artistice organizate de această parohie au devenit deja o tradiție pentru credincioșii din sectorul 2, concerte de muzică religioasă și colinde având loc aici în fiecare an în preajma marilor sărbători.
În noua biserică a Parohiei Mărcuța s-au adunat vineri numeroși enoriași, dar și alți credincioși dornici să li se vestească sărbătoarea Nașterii Domnului prin cântare și poezie. În cadrul manifestării au interpretat colinde specifice acestei perioade de bucurie duhovnicească Grupul psaltic „Tronos Junior”, dirijat de psaltul Ioan Balaban și format din copii învățăcei în tainele muzicii bizantine; interpreta de muzică populară Claudia Olariu Stroie, precum și actrița Alexandra Aga de la Teatrul Nottara, care a rostit și câteva poezii.
„Mare bucurie am simțit în această seară, când copii ai unui cor al Patriarhiei Române și artiști din domeniul muzicii populare și al teatrului au adus slavă Pruncului Iisus. Colindul este comuniune în Hristos Cel născut în ieslea Betleemului pentru toți cei care, în duh și lumină, simt bucuria venirii unui Mântuitor. Colindele se cântă în cor, în comuniune, pentru că ele reprezintă credința Bisericii, iar Biserica este adunarea oamenilor în iubirea Preasfintei Treimi. A colinda înseamnă mai mult decât a vesti Evanghelia, înseamnă bucurie și jertfă adăugate misiunii creștine. Când colinzi, nu vestești doar faptul că Hristos S-a născut acum 2.000 de ani, ci te rogi cântând ca bucuria adusă de smeritul Prunc să se sălășluiască și în casa colindată”, ne-a spus la finalul concertului părintele Dan Gheorghe, parohul Bisericii Mărcuța.