Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Nicolăescu a repetat la Iaşi declaraţiile de astă-vară
Prezent la Iaşi joi, pentru o întâlnire cu medicii de familie şi cu stomatologii din judeţ, ministrul Eugen Nicolăescu a repetat aceleaşi declaraţii făcute în această vară, legate de noile programe de sănătate ce urmează a fi introduse şi de finanţarea deosebită de care a beneficiat, în 2007, întreg sistemul sanitar.
Peste 150 de medici de familie, stomatologi şi farmacişti s-au întâlnit joi, la Iaşi, cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu care au purtat discuţii-maraton, timp de două ore şi jumătate. Ministrul a fost însoţit de Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), de deputatul PNL, Grigore Crăciunescu, şi de directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Iaşi, dr. Mihnea Hurmuzache. „Am vrut să mă informez direct de la medicii de familie despre felul în care se derulează programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei şi sunt mulţumit de felul în care se lucrează. În 2008, se va înregistra o dublare a veniturilor medicilor de familie, graţie acestui program“, a declarat, la sfârşitul întâlnirii, ministrul Sănătăţii. În conferinţa de presă ce a urmat întrevederii cu medicii, Nicolăescu a repetat aceleaşi teme din discursul de astă vară: dezvoltarea programului de cancer cu noi componente, respectiv screeningul de col uterin şi un program susţinut pe probleme cardiovasculare. Ministrul a mai apreciat că 2007 a fost anul cu cele mai mari investiţii în Sănătate. „Ministerul Sănătăţii a făcut în acest an achiziţii în valoare de peste 600 de milioane de euro. Sistemul nu a mai beneficiat de astfel de achiziţii din anii â70“, a subliniat Nicolăescu. În ce priveşte sistemul sanitar ieşean, ministrul a precizat că, în 2010, câteva spitale din Iaşi vor fi transformate în institute de specialitate, ceea ce va implica o mai bună finanţare, dar şi condiţii deosebite de tratament pentru pacienţi. Este vorba despre Spitalul Clinic „C. I. Parhon“, care va fi transformat în institut de boli renale, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. De asemenea, Eugen Nicolăescu a declarat că se va întoarce la Iaşi, pe 13 octombrie, pentru a verifica cum s-au cheltuit cele câteva sute de miliarde de lei vechi investite în acest an în spitalele din întreg judeţul (pentru reparaţii capitale, continuarea lucrărilor începute anterior, dotări, aparatură de înaltă performanţă şi pentru cheltuieli curente). În acest sens, ministrul va face o vizită la Spitalul Clinic de Neurochirurgie, unitate care a primit 17 miliarde de lei vechi pentru renovarea şi modernizarea Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).