Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Noi apariţii la Editura „Andreiana“ din Sibiu
Editura Arhiepiscopiei Sibiului şi Editura „ASTRA Museum“ au publicat recent două volume de teologie şi istorie în care sunt cuprinse studii şi articole de specialitate realizate de arhimandritul Macarie Ţuţul, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Sibiu, şi de dr. Constantin Ittu, cadru didactic universitar şi directorul Bibliotecii Muzeului Brukenthal din cetatea transilvană.
Cele două volume au apărut cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, şi deschid celor neiniţiaţi calea spre un drum lung şi adesea anevoios de cercetare şi cunoaştere a unor teme de istorie sfântă şi teologie. Primul volum publicat la Sibiu este intitulat „Întru acest semn vei învinge“ şi adună o serie de texte pe diferite teme din studiul trecutului neamului românesc şi nu numai. Aşa cum menţionează cei doi autori în Precuvântare, volumul are ca scop îndrumarea tinerilor spre diferite domenii de cunoaştere a istoriei şi vieţii bisericeşti, nu într-un mod exhaustiv, ci ca o poartă spre vastele teme de cercetare. Lucrarea celor doi cercetători din Sibiu adună studii publicate sau nepublicate până acum, care „se adresează, pe de o parte, generaţiei tinere, însă nu-şi propune doar să informeze tinerii, ci să îi formeze spiritual pentru orientarea în viaţă, astfel exprimat, pentru orientarea stimulativă“. Acest volum este un adevărat manual de istorie şi teologie destinat iniţierii noilor generaţii în studierea vieţii spirituale de pe aceste meleaguri. De altfel, autorii spun la începutul lucrării că demersul lor academic este un ghid de îndrumare, un punct de pornire, dar şi o modalitate de a le oferi părinteştile sfaturi.
„Nu de puţine ori, ochii iscoditori ai celor tineri te îndeamnă să-i îndrumi părinteşte, nu să le dai sfaturi didactice, nu să-i dojeneşti, deoarece ajutând, mângâind… pe aproapele, te mântuieşti pe tine. În acest sens, vrednicul de pomenire Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului, aşternuse în scris următoarele consideraţii spiritual-duhovniceşti: «Să nu caute niciodată pretexte de ordin spiritual spre a refuza slujirea aproapelui. Să nu te duci la biserică atunci când ai de slujit un călător obosit şi flămând sau un oaspete. Să-ţi faci rugăciunea în taină şi slujirea s-o consideri rugăciune»“, arată autorii.
Din cuprinsul acestei lucrări amintim câteva titluri de studii: „Florilegiu constantinian“, „Identităţi tăcute: rezistenţa prin rugăciune în comunism“, „Aspecte culturale din viaţa românilor ardeleni reflectate în Telegraful Român din Sibiu (1926-1928)“, „Miride şi slove: Palia de la Orăştie“, „Istorie şi legendă în stema Mediaşului“, „O «catedrală de buzunar: Cartea Orelor Catherinei de Cleves, manuscris miniat din secolul al XV-lea»“, „Dinastia de tipografi Barth-von Closius şi impactul acesteia asupra lumii culturale româneşti din Sibiu (1797-1891)“ şi „O carte străină rară: Isaac Newton, «Optica», latine reddidit, Lausannae et Genevae, 1740“. Aceste studii, alături de alte texte de o reală valoare academică, fac din lucrarea arhimandritului Macarie Ţuţul şi a dr. Constantin Ittu o carte care nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă.
„E cruce ad lucem“
A doua lucrare a celor doi autori, apărută la Editura „Andreiana“ şi la Editura „ASTRA Museum“, este intitulată „E cruce ad lucem - De la cruce la lumină“. Ca şi primul volum prezentat mai sus, lucrarea a apărut cu binecuvântarea IPS Mitropolit Laurenţiu şi se adresează aceleiaşi categorii de cititori: tinerii dornici să afle mai multe despre istoria, spiritualitatea şi cultura neamului românesc.
Acelaşi ideal de părintească îndrumare apare şi în această carte: „fermentul care ne-a determinat demersul are un puternic substrat, anume dorinţa de a oferi cititorului - altfel spus, consumatorului de informaţie - rezultatul unor strădanii, rezultatul unor preocupări, presupuse răspunsuri corecte la întrebări. Facil sau dificil? Răspunsul se pretează la nuanţe, nu la declaraţii tranşante, căci, gândindu-ne la mulţimea românilor aflaţi în Diasporă, ne vin în minte cuvintele Sfintei Tereza de Avila, mărturisirea ei că i-a venit extrem de greu să aştearnă în scris gândurile sale, experienţele personale de care a avut parte, trăirile de excepţie pe care le-a parcurs. Şi cu toate acestea, ea se supune sfaturilor, cu caracter aproape de comandament, venite de la superiorii săi, fie ei înalţi prelaţi ori duhovnici-spirituali. Se supune şi se aşterne la treabă deoarece, călugăriţă fiind, face ascultare, cu toate că, pentru ea, aceasta este o aspră ascultare“, spun cei doi autori în cuvântul introductiv numit sugestiv „Aspră ascultare“.
Primul studiu al lucrării, care a şi dat titlul cărţii, este o incursiune în lumea germanică din Transilvania de Sud din primul deceniu al administraţiei habsburgice. Folosindu-se de heraldică şi de emblematică, autorii cercetează anumite elemente de istorie a familiei Haupt. Din studiul anumitor elemente, cum ar fi medalionul funerar, autorii ajung la concluzia că elitele acelor vremuri îşi croiau drumul vieţii pe fundamente creştine şi vedeau această viaţă ca o cale spre Dumnezeu, spre Cruce şi Înviere.
Cititorii au posibilitatea să parcurgă şi alte teme în studii precum „Pre limbă românească den limba Canaanului în Palia de la Orăştie (1582)“, „De la Epistolele Sfântului Pavel la cele ale lui Plinius cel Tânăr“, „Relaţiile Sibiului cu Ţările Române la cumpăna secolelor XV-XVI“, „Stihuri la stema ţării în cartea românească veche“, „Erminii heraldice transilvane“, „Brâncoveanu Constantin, boier vechi şi domn creştin“ şi „«Tolle Lege» sau cunoaşterea ca titanomahie“.
Volumul „E cruce ad lucem“ este, aşa cum sugerează şi titlul, un pelerinaj spre înaltele culmi ale cunoaşterii şi ale spiritualităţii, un drum care nu se termină odată cu lectura acestei cărţi, ci continuă cu fiecare demers de cercetare şi de îndrumare spirituală spre Dumnezeu şi Biserica Sa cea sfântă.