De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Noi etape de lucru în interiorul Catedralei Naționale
Lucrările de edificare a Catedralei Naționale continuă și în perioada sezonului rece. Din cauza temperaturilor scăzute, activitatea se desfășoară cu precădere în interior, unde s-a intensificat tencuirea absidei de sud a catedralei. De asemenea, specialiștii în arta mozaicului lucrează la cornișa Altarului, care va fi înveșmântată cu ornamente de tradiție bizantină, inspirate și din arta tradițională românească. Aproximativ 90 la sută din lucrările de pictură la Altarul Catedralei s-au încheiat.
Dacă temperaturile vor fi pozitive atât în timpul zilei, cât și al nopții, vor fi reluate și lucrările de tencuieli exterioare la gri și decorative peste cota +45 m și pe nava catedralei, precum și cele de montare a ancadramentelor din piatră la ferestre sub cota +45 m.
Stadiul actual al lucrărilor pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului ne-a fost prezentat de inginerul Vlad Florin Popescu. „În prezent, structura de rezistență a catedralei și subsolurile adiacente sunt finalizate 100%; turlele și Altarul sunt acoperite cu învelitoare din tablă în proporție de 100%, iar absidele și pronaosul în proporție de 85% - mai sunt de acoperit zonele de intersecție cu baza turlei mari. De asemenea, tencuiala gri și decorativă la turla clopotniță este finalizată în proporție de 85%, la cele două turle mici adiacente 90%, iar tencuiala gri la celelalte patru turle mici 100%. Decorațiunile din piatră peste cota +45 m sunt realizate 95%, iar ancadramentele la ferestre, sub cota +45 m, în proporție de 15%. În interior se lucrează la mozaicul Altarului și la tencuiala absidei sud, cea din urmă fiind realizată 85%. La placările cu piatră decorativă nu se lucrează din cauza temperaturilor scăzute, ci doar se prelucrează piesele în atelier. În prezent, sunt asamblate în șantier șarpantele metalice ale cupolelor porticelor din fața catedralei - piațeta, care vor fi montate după recepție prin ridicare cu macaraua. Când temperaturile vor permite, se vor relua lucrările de tencuieli exterioare la gri și decorative, atât peste cota +45 m, cât și pe nava catedralei, precum și de montare a ancadramentelor din piatră la ferestre sub cota +45 m”, ne-a spus ing. Florin Popescu.
Alte etape importante se desfășoară tot în interiorul lăcașului de rugăciune. Specialiștii în arta mozaicului lucrează intens în zona de cornișă a Altarului Catedralei Naționale, unde sunt montate decorurile. Această zonă a picturii în mozaic va fi înveșmântată cu ornamente de tradiție bizantină, inspirate și din arta tradițională românească. În momentul de față, aproximativ 90 la sută din lucrările de pictură la Altarul catedralei s-au încheiat. „În prezent suntem distribuiți pe mai multe zone. Specialiștii lucrează la finalizarea mozaicului pe hemiciclul absidei Altarului, iar în atelier se lucrează pentru finalizarea mozaicului ce va fi aplicat pe spatele catapetesmei. Pe schelă sunt 8 persoane care lucrează în permanență pentru montarea mozaicului, iar în atelier sunt aproximativ 40 de persoane, distribuite în mai multe locuri pentru a încerca să păstrăm distanța în acest context epidemiologic. Ne dorim ca la începutul lunii aprilie să demontăm toată schela de pe zona hemiciclului Sfântului Altar și să rămână doar spatele catapetesmei, care, probabil, până în vară va fi finalizat. Acum se lucrează foarte intens la zona de cornișă. Decorurile pe această zonă și prefabricatele din beton vor fi înveșmântate cu ornamente de tradiție bizantină și influențate din arta tradițională românească, ce vor aduce o noblețe specială acestei cornișe, care, momentan, are un aspect destul de rigid din cauza betonului, dar care va fi încălzit prin această decorație, încadrându-se în tot ansamblul pictural. Nădăjduim ca în aproximativ o lună să putem finaliza și această zonă”, ne-a transmis pictorul bisericesc Daniel Codrescu.
Pictura în mozaic a Catedralei Naționale va mai cuprinde 91 de scene și icoanele a 294 de sfinți. Detalii despre cum puteți dona pentru un anumit sfânt sau o scenă iconografică puteți afla la numărul de telefon 0799.887.955, sau la adresa de email ctitor@catedralaneamului.ro.