În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Noi membri în Federația Filantropia
Membrii Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române s-au întrunit joi, 11 octombrie, în cadrul ședinței Adunării Generale. Cu acest prilej, la Federația Filantropia au aderat încă două organizații filantropice din Episcopia Maramureșului și Sătmarului. Întrunirea Adunării Generale a Federaţiei Filantropia a fost precedată de şedinţa Consiliului Director al organizației.
Sesiunile de lucru la care au participat reprezentanții asociaţiilor şi fundaţiilor membre ale Federaţiei Filantropia s-au desfășurat în Aula „Iustin Patriarhul” a Centrului naţional pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae“ din Capitală. Una din temele importante de pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Federației Filantropia a fost includerea a două organizații filantropice.
„Principalele puncte de pe ordinea de zi au fost analiza activităților și a proiectelor sociale desfășurate la nivelul fiecărei eparhii de către asociațiile membre ale Federației Filantropia; dezbateri cu privire la celebrarea în acest an a 10 ani de lucrare filantropică prin intermediul organizației și al membrilor săi. De asemenea, un alt punct important pe ordinea de zi care ne-a adus bucurie a fost acela de a primi în rândurile membrilor Federației Filantropia două noi organizații caritabile din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului. Astfel, Federația Filantropia reunește, începând de astăzi, 24 de organizații nonguvernamentale cu caracter social, toate furnizoare de servicii sociale acreditate conform legii, care își desfășoară activitatea cu binecuvântarea ierarhilor eparhiilor din care fac parte”, a precizat preotul Adrian Stănulică, președintele Asociației Vasiliada din Craiova și membru în Consiliul Director al Federației Filantropia.
Cele două organizații filantropice care au aderat, din cele peste 25 de asociații și fundații din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, sunt Asociația „Filantropia Maramureșeană”, care aparține eparhiei, și Asociația filantropică „Sfântul Iosif Mărturisitorul”. Aceasta din urmă, fiind înființată încă din anul 2002, „are foarte multe servicii acreditate, iar două dintre acestea sunt licențiate, și anume un așezământ de noapte pentru persoanele fără adăpost și un serviciu de consiliere comunitară”, a precizat arhim. Ioachim Tomoioagă, consilier social-filantropic și misionar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.
10 ani de activitate ai Federației Filantropia
Federația Filantropia este o organizație nonprofit, înființată în anul 2008 cu misiunea de a reuni asociații şi fundații care lucrează în domeniul social, în eparhiile Patriarhiei Române, pentru a crește eficiența acțiunilor sociale ale Bisericii, prin răspunsul unitar, coordonat și coerent la necesitățile sociale actuale.
„Ne pregătim să lansăm un proiect național unitar la nivelul Federației Filantropia și să împărtășim această bucurie a lucrării noastre sociale nu numai în interiorul organizațiilor care fac parte din Federația Filantropia, ci și împreună cu partenerii noștri sociali. Este vorba de instituții publice și alte organizații nonguvernamentale care se alătură demersurilor noastre pe care le inițiem la nivel național și local, prin intermediul organizațiilor care sunt membre ale Federația Filantropia”, a mai precizat pr. Adrian Stănulică, membru în Consiliul Director al Federației Filantropia.
Şedinţa Adunării Generale a Federaţiei Filantropia a fost precedată de şedinţa Consiliului Director. Organismele de conducere ale Federației Filantropia sunt Adunarea Generală și Consiliul Director. Conducătorii fiecărei organizații membre formează Adunarea Generală a federației care aprobă documentele, politicile și planurile financiare și strategice ale organizaţiei. Dintre aceștia, 6 conducători de organizații, desemnați de către organizațiile din fiecare mitropolie de pe teritoriul Patriarhiei Române, formează Consiliul Director al federației. Acesta este organul de conducere executivă al federației, care coordonează activitățile acesteia între sesiunile Adunării Generale.